🎓 Els delictes contra la Hisenda Pública es mouen cap al recaptatori

El catedràtic de Dret penal de la UPF i soci del despatx penalista Molins & Silva, Jesús-María Silva, va ser l'encarregat d'impartir la sessió dedicada als delictes contra la Hisenda Pública del curs d'especialització en Dret Penal Econòmic

Fecha: dilluns, 23 de de gener de 2017 a las 14:15h

Els delictes contra la Hisenda Pública es mouen cap al recaptatori

El catedràtic de Dret penal de la UPF i soci del despatx penalista Molins & Silva, Jesús-María Silva, va ser l'encarregat d'impartir la sessió dedicada als delictes contra la Hisenda Pública del curs d'especialització en Dret Penal Econòmic.
Com va exposar en la seva intervenció aquest conegut advocat, la configuració dels delictes contra la Hisenda Pública es desenvolupen en la "tensió" entre l'intrínsecament delictiu i el propòsit recaptatori de l'Administració. En el diàleg entre aquests dos pols, en els últims temps el recaptatori ha guanyat més pes. Segons el parer del ponent, "l'aspecte delictiu s'ha anat desdibuixant cap a una forta presència del recaptatori".

Importants novetats introduïdes durant els últims anys s'expliquen en la lògica d'aquest viratge cap al recaptatori. Silva va citar les més significatives. Entre elles, la reforma del 2012 sobre la regulació tributària com a circumstància eximent, que "demostra fins a quin punt el veritablement important és el pagament". De similar filosofia participa també el fet que es permeti introduir una regularització dins del procés.

El creixent protagonisme que se li concedeix a l'Administració Tributària dins del procés penal és també un altre indicador de la primacia de la fi de recaptar. "Fins a 2005, el paper de l'Administració tributària en el procés penal era nul". Des d'aquesta data, la intervenció  ha anat en augment, ja que se li han atribuït funcions d'execució (tant de la multa com de la responsabilitat civil derivada del delicte), capacitat per prosseguir amb el procés de liquidació i, en suma, una participació activa. Fins al punt que es pot observar com "l'Administració Tributària opera com a jutge paral·lel en l'adopció de mesures cautelars". Tot això s'explica en un context en què "es penetra el dret penal de la lògica de les obligacions". És a dir, el pagament convertit en la clau sobre la qual pivota el sistema, va argumentar el ponent.

En l'àmbit de l'alçament de béns també s'ha produït en l'última dècada el trànsit d'un sistema que confiava en la capacitat d'autotutela de l'Administració, raó per la qual havia de ser escassament protegida, a un altre, l'actual, que li procura una "híper-protecció" davant l'alçament. Per tancar aquest esquema que privilegia la recaptació, es va referir Silva a la forma amb què es concebut l'actualitat el blanqueig de béns derivat de delicte fiscal.

Després d'aquestes pinzellades generals, va passar a desgranar les qüestions centrals que cal conèixer dels delictes contra la Hisenda Pública, tant la configuració típica dels mateixos com el criteri jurisprudencial. El tractament dels diferents aspectes que componen el programa per professionals especialitzats de referència com Silva és un dels trets que distingeixen al curs d'especialització en Dret Penal Econòmic.

Els delictes contra la Hisenda Pública es mouen cap al recaptatori