🎓 L’empresari familiar ha de ser realista y preveure el conflicte

La peculiaritat intrínseca de l'empresa familiar fa que aquesta requereixi “més que qualsevol altre tipus d'empresa”, d'un sistema de govern ben dissenyat

Fecha: divendres, 16 de de setembre de 2016 a las 14:15h

L’empresari familiar ha de ser realista y preveure el conflicte

L'empresa familiar, que representa gairebé el 90% del total d'empreses del nostre del nostre país, té un tipus d'organització diferent d'un altre tipus d'empreses. Algunes característiques diferencials són la preferència pel control de l'empresa, la qual cosa suposa el compromís dels membres de la família cap a l'empresa i el seu coneixement dels negocis. Al final, aquest component intangible pot ser l'element diferenciador.

La peculiaritat intrínseca de l'empresa familiar fa que aquesta requereixi “més que qualsevol altre tipus d'empresa”, d'un sistema de govern ben dissenyat. Així ho considera el director general de l'Institut d'empresa Familiar i professor d'Economia Aplicada de la Universitat , Juan Corona, que ha impartit la conferència ‘Noves tendències en l'adreça de l'empresa familiar’ dins d'un acte organitzat per la Assocació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACCID) en la nostra universitat.

Segons el parer de Corona, l'empresa familiar ha d'afrontar un doble repte, ja que sobre ella influeixen, a més de l'organització de la pròpia companyia, el govern de la família en si mateixa. En aquest sentit, les paraules de Corona han estat impregnades de realisme. “No n’hi ha prou amb bona voluntat”, ha afirmat, per això cal tenir prevista la forma de solucionar contingències desagradables entre parents perquè “tard o d'hora en totes les famílies apareix un conflicte”.

La clau, ha assegurat, “és la planificació”. Les grans empreses familiars –ha explicat el ponent- planifiquen amb molt de temps, anticipant-se a tot tipus d'eventualitat, “moltes d'elles, desagradables”.

Corona considera essencial ponderar el fet de les relacions en el si de la família interfereixen en la marxa de l'empresa. Per això, és convenient parlar dels problemes amb franquesa i potenciar la comunicació i el realisme. I si no hi ha altre remei, assumir que si no hi ha harmonia de criteri sobre com conduir l'empresa, tal vegada sigui el moment de buscar altres alternatives. “Una família que no està d'acord no pot pilotar una empresa”.

El fet que l'empresa familiar requereixi de les millors fórmules de govern implica també que els gestors tinguin una formació específicament dissenyada per a això. En aquest sentit, Corona ha al·ludit al màster en direcció i gestió de l'empresa familiar, que imparteixen conjuntament la Universitat i la UOC.

En l'acte organitzat per ACCID, Corona ha estat acompanyat per Ramón Soldevila, director màster universitari en auditoria de comptes i comptabilitat  i Carlos Puig de Travy, president del Registre d'Economistes i Auditors (REVA CGCEE), conseller de la Junta de Govern del Col·legi de Economistes de Catalunya i membre de la Junta Directiva del ACCID.

L’empresari familiar ha de ser realista y preveure el conflicte