🎓 Sindicats i empreses coincideixen a regular el teletreball  


La pandèmia ha fet que molts àmbits de la societat canviïn. Un exemple d'aquesta transformació ha estat en el sector del treball, que ha passat a fer-se des de casa. “És una forma nova de treballar que es quedarà i cal regular-la” perquè sinó “caurà en buits legals i economies submergides”, ha afirmat la secretària general de Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC), María Recuero. En aquesta mateixa línia, el president de Asempleo, membre de la Directiva de CEOE, Andreu Cruañas, va coincidir que a través del teletreball "es pot arribar a conculcar drets i limitar carreres professionals".  

Fecha: dilluns, 29 de de juny de 2020 a las 11:30h

Sindicats i empreses coincideixen a regular el teletreball  


La pandèmia ha fet que molts àmbits de la societat canviïn. Un exemple d'aquesta transformació ha estat en el sector laboral, que ha passat a desenvolupar-se des de casa. “És una manera nova de treballar que es quedarà i cal regular” perquè, si no, “caurà en buits legals i economies submergides”, ha afirmat la secretària general de la Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC), María Recuero. En aquesta mateixa línia, el president d'Asempleo i membre de la Directiva de CEOE, Andreu Cruañas, ha coincidit que a través del teletreball "es pot arribar a conculcar drets i limitar carreres professionals".  

Aquestes declaracions han sorgit en el marc de la quarta sessió dels Diàlegs de Bellesguard (anomenada "L'impacte de la Covid-19 en el món laboral"), en què han participat tant Recuero com Cruañas. La taula rodona ha estat moderada per la directora del Servei de Pràctiques i Ocupació, Olga Lasaga.

D'altra banda, en la sessió s'ha parlat sobre els ERTO i la pròrroga d'aquests, tema en el qual els dos ponents han coincidit, “per protegir les ocupacions”, ha assegurat Recuero. La secretària general de la USOC també ha posat com a exemple “que no s'ha de tolerar” la situació de Nissan, que ha tancat les seves empreses a Catalunya i ha desactivat els treballadors.  

Quant a la indústria, Recuero ha expressat el punt de vista de la USOC, segons el qual “necessitem un pla de xoc per a l'ocupació” i un “pla industrial específic en determinats sectors”. També la líder sindical ha afegit que “no hem de dependre del turisme o serveis” perquè funcioni l'economia perquè “són versàtils en funció de les circumstàncies i no hi ha una estabilitat”. En canvi, s'han de fer “plans de xoc locals i tenir matèries primeres produïdes al nostre país” i “combatre la deslocalització industrial”.

En aquesta mateixa línia, Cruañas ha afegit que el mercat laboral està assentat en l'“estacionalitat i el sector de serveis”. El president d'Asempleo ha fet referència a com la presa de decisions a Espanya es veu sotmesa a una triple incertesa: sobre l'evolució sanitària i “la situació de protecció per a empreses”, sobre l'impacte econòmic i en l'ocupació, i sobre el marc regulador. 

En canvi, Recuero ha considerat que el mercat laboral està marcat per unes lleis que creen “pressions que no ajuden a reconstruir el sector laboral” i que “encotillen la negociació col·lectiva i els drets del treballador”. No obstant això, Cruañas considera que no és necessari reformar la llei “sense tenir en compte les necessitats o les recomanacions de la Unió Europea”.

Sindicats i empreses coincideixen a regular el teletreball