🎓 La cerca de la veritat guia el camí universitari

La Universitat ha celebrat l'acte d'inauguració solemne del present curs. La cerimònia ha estat presidida per una invocació al compromís del món universitari amb la veritat.

Fecha: dijous, 30 de de setembre de 2021 a las 15:30h

La cerca de la veritat guia el camí universitari

La Universitat ha celebrat l'acte d'inauguració solemne del present curs. La cerimònia ha estat presidida per una invocació al compromís del món universitari amb la veritat.

El bisbe auxiliar de Barcelona, Mons Javier Vilanova, ja ha incidit en aquesta idea durant l'homilia de la missa, quan ha animat els docents "a mantenir viva la sensibilitat per la veritat". I el gran canceller de la Universitat i president del CEU, Alfonso Bullón de Mendoza, ha reprès aquesta idea en assegurar que la missió de la universitat és "la cerca de la veritat mitjançant la recerca, conservació i comunicació del saber per al bé de la societat". En aquest sentit, ha afegit, una universitat catòlica ha de tenir la "valentia" de formular "veritats incòmodes" si fos necessari.

L'acte acadèmic s'ha obert amb la projecció del vídeo que resumeix la memòria del curs 2020-21, que ha estat presentat pel secretari general de la Universitat, Pablo Nuevo.
 

El catedràtic emèrit d'Economia, Clemente Polo, ha estat l'encarregat d'impartir la lliçó magistral, titulada COVID-19: algunes lliçons per al futur. La principal lliçó que, a parer seu, deixa la pandèmia és que una major previsió i l'adopció primerenca de mesures estrictes davant la pandèmia hauria evitat pèrdua de vides humanes i propiciat una més ràpida recuperació després de la recessió pandèmica.

En el pla econòmic, Polo ha assegurat que "la gestió de la primera onada i de la subsegüent desescalada per part del govern són les causes principals que la recessió es prolongués després d'aixecar-se l'estat d'alarma a la fi de maig, esvaint-se les esperances que la recessió epidèmica fos en forma de V".

Next Generation i proposta d'aranzel

Així mateix, el ponent ha posat en comparació les polítiques d'estímul aplicades per la Unió Europea i els Estats Units. Des del seu punt de vista, les ajudes que directament han aplicat els americans a empreses i particulars sí que tindran impacte en una recuperació més vigorosa. No pot dir-se el mateix del Next Generation UE, que "no busca treure a les economies de la recessió, sinó impulsar el procés de transició ecològica i digital". Sobre aquest particular, ha valorat que els 9.000 euros percebuts per Espanya a través d'aquesta via són una quantitat "modesta" si es posa en comparació amb la pèrdua de 134.933 milions de PIB.

Finalment, Polo també ha llançat una proposta: imposar un aranzel als productes importats de països els estàndards sanitaris dels quals i mediambientals siguin substancialment més laxos que els que compleixen els productors locals. Segons ha exposat, actualment es dóna un fenomen de "deslocalització" a favor de països que produeixen de forma més barata precisament per no haver de complir amb estrictes regulacions. "En bona lògica", podria imposar-se a aquests productes un aranzel la quantia del qual hauria d'equivaler "als costos imposats a les empreses locals per aquestes regulacions més estrictes".

Anteriorment a la intervenció de Bullón de Mendoza, ha pres la paraula la consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Gemma Geis. En el context de les invocacions de Polo a preparar polítiques de salut pública eficaces, "s'ha de reivindicar la recerca, per a estar millor preparats enfront de possibles crisis en el futur".
 

La cerca de la veritat guia el camí universitari