🎓 El món s’adreça envers una bipolaritat dual

No obstant això, malgrat valorar tots aquests aspectes, el general Argumosa també adverteix que el poder xinès està llastrat per massa preocupacions, raó per la qual no es pot pensar en una geopolítica global estarà marcada per un esquema bipolar que confronti únicament a la Xina i els Estats Units.

Fecha: dimarts, 09 de de novembre de 2021 a las 15:45h

El món s’adreça envers una bipolaritat dual

La Xina ha tornat a l'escena mundial amb pretensions de ser superpotència: en la línia assenyalada pel XIX Congrés del Partit Comunista Xinès 2017, parla explícitament d'expandir un poder d'abast global, vol afegir capacitat marítima al seu tradicional poder terrestre, exhibeix una inigualable capacitat d'inversió en la Ruta de la Seda, es mostra decidida en àmbits conflictius com Taiwan o la mar de la Xina Meridional i impulsa l'Associació Econòmica Integral Regional (RCEP) per accentuar la seva influència econòmica-comercial en l'entorn indo-pacífic.

No obstant això, malgrat valorar tots aquests aspectes, el general Argumosa també adverteix que el poder xinès està llastrat per massa preocupacions, raó per la qual no es pot pensar en una geopolítica global estarà marcada per un esquema bipolar que confronti únicament a la Xina i els Estats Units. "Per exercir el poder que demanda l'ordre bipolar Xina no té ni infraestructures, ni institucions globals ni voluntat política d'assumir tantes despeses".

Contemplats tots els factors, l'escenari més probable serà el d'una "bipolaritat dual", perquè prefereix anar acompanyat per Rússia en el nou ordre geopolític abans que anar en solitari, ha afirmat Argumosa durant una conferència en la Universitat. Un esquema que estarà definit per la identificació de les parts amb l'autoritarisme o la democràcia. Així, al capdavant dels primers estarien la Xina i Rússia, mentre que el pol de democràtic estaria representat pel binomi EUA –UE.

En aquest context, aquest analista d'estudis estratègics i relacions internacionals recomana al bloc occidental "tornar a unir-se". Occident ha de "tornar a la política de les aliances, en què van ser mestres". Així mateix, també ha d'extreure lliçons d'experiències recents: "quan volem implantar la democràcia, hem de ser capaces de saber i entendre a on anem. El mateix succeeix amb les operacions de pau. Hem fracassat en les últimes. Cal buscar altres fórmules".

Segons aquest general (retirat), entre els agents de la bipolaritat dual, potser la UE és la "baula més feble". Això és així perquè la idea d'unió "no acaba de configurar-se". Argumosa reclama una unitat europea de defensa i que la UE "abandoni els bonismes i practiqui la diplomàcia del poder". En definitiva, aconsella actuar com "un únic actor" amb autonomia estratègica, la qual cosa implica una diplomàcia, una intel·ligència i una política d'armament integrades.

Argumosa ha impartit la lliçó inaugural de les IX Jornades sobre Cultura de Defensa. Organitzades pel Ministeri de Defensa, la Reial Fraternitat de Veterans de les Forces Armades i la Guàrdia Civil i la mateixa Universitat, en la seu d'aquesta última, enguany porten per títol 'La geopolítica després de la pandèmia'.

El rector, Rafael Rodríguez-Ponga, l'inspector general del Exèrcit, Fernando Aznar y el president de la Reial Fraternitat de Veterans, José Luis de Miguel, s'han encarregat d'inaugurar les Jornades.

El món s’adreça envers una bipolaritat dual