🎓 “Els partits necessiten discrepància interna”

El director de la Fundació Konrad Adenauer per a Espanya i Portugal, Wilhem Hofmeister, troba a faltar més pluralitat en els partits polítics espanyols. Des del seu punt de vista, en les organitzacions polítiques del nostre país "hi ha poc debat".

Fecha: divendres, 18 de de febrer de 2022 a las 12:00h

“Els partits necessiten discrepància interna”

El director de la Fundació Konrad Adenauer per a Espanya i Portugal, Wilhem Hofmeister, troba a faltar més pluralitat en els partits polítics espanyols. Des del seu punt de vista, en les organitzacions polítiques del nostre país "hi ha poc debat". Un fet que empobreix les seves propostes. "Els partits necessiten una certa discrepància interna. Solament a través del debat es poden trobar solucions".

El que descobrim al nostre país, no obstant això, és que els partits estan "representats per molt poques persones". Observa que les estructures estan "massa jerarquitzades". Per exemple, "és el president del partit el que decideix sobre totes les candidatures", alguna cosa que seria impensable a Alemanya.

Els lideratges són importants, admet, però també ho és que hi hagi estructures sòlides, amb capacitat de debat i representació. "Un líder sense una institució després d'ell no pot tenir èxit".

Hofmeister ha fet aquestes consideracions durant un acte celebrat en la Universitat amb motiu de la presentació del seu llibre Els partits i la democràcia (Marcial Pons). L'acte estava organitzat per la Càtedra Jean Monnet sobre Integració Fiscal a la UE de la nostra universitat.

Sense governabilitat clara

En analitzar la situació de la democràcia a Espanya, el ponent ha ponderat els beneficis que reportava el bipartidisme. Eren dos grans partits capaços d'aglutinar interessos diversos i d'aportar estabilitat. Ara, en canvi, "a causa de la fragmentació política, Espanya no té una governabilitat clara des de 2015". Aquest fenomen de la fragmentació ha donat lloc a una atomització que es manifesta, per exempleen l'aparició de "partits provincials", com s'ha vist recentment a Castella i Lleó.

Hofmeister també col·loca en el passiu dels partits la seva incapacitat per a integrar més persones en el seu funcionament. Existeix la paradoxa que "cada vegada hi ha més partits i menys persones pertanyents a un partit". Es registra una "baixa participació de la joventut". No obstant això, el nostre país ofereix una dada positiva: "a Espanya funciona bé la participació de les dones".

Analitzat el tema de la democràcia i els partits des d'una perspectiva global, Hofmeister creu que en els últims quinze anys s'ha produït una "recessió" de les democràcies, en primer lloc, i, actualment, "una reculada". En aquest sentit, s'ha referit a la frustració de les expectatives de la primera àrab, en alguns països africans i en el sud-est asiàtic.

L'autor d'aquest assaig sobre democràcia i partits assegura que "la democràcia és possible en tots els llocs del món i en totes les cultures" i atribueix als partits gran part de la responsabilitat de l'empobriment democràtic: "si fessin millor el seu treball, les democràcies serien millors".

Hofmeister ha estat acompanyat pel professor de Dret Constitucional de la Universitat, Pablo Nuevo.
 

“Els partits necessiten discrepància interna”