🎓 Factor psicològic en la preparació de l’àrbitre

Quan es parla d'esport d'alt rendiment, sovint queda apartada la figura de l'àrbitre, com si aquest no formés part de la competició. Però l'àrbitre és també un esportista i, en el més alt nivell, és clau que es prepari en totes les facetes. L'aspecte psicològic és un dels més importants.

Fecha: dijous, 15 de d'abril de 2021 a las 17:00h

Factor psicològic en la preparació de l’àrbitre

Quan es parla d'esport d'alt rendiment, sovint queda apartada la figura de l'àrbitre, com si aquest no formés part de la competició. Però l'àrbitre és també un esportista i, en el més alt nivell, és clau que es prepari en totes les facetes. L'aspecte psicològic és un dels més importants.

A aquest tema de la preparació psicològica de l'àrbitre es va dedicar el Workshop sobre Psicologia Coaching en l'Esport, que anualment se celebra en el marc de Postgrau sobre Psicologia Coaching en l'Esport, que dirigeix Francisco-Solano Romero.

"Quan es parla d'esportistes, l'àrbitre sol quedar desplaçat. Hi ha molta feina a fer en aquest terreny". Així ho percep l'àrbitre d'ACB i Eurolliga de Bàsquet, Jordi Aliaga, que va ser el primer ponent del Workshop.

Quan es tracta el tema de l'arbitratge des del vessant psicològic, Aliaga aporta una interessant perspectiva, ja que ha estat alumne del postgrau i és capaç de donar una visió de la labor de l'àrbitre des de l'òptica del treball psicològic.

Aliaga va parlar dels nivells òptims d'activació per a xiular un partit. Aquest és un aspecte fonamental, ja que "si el nivell de concentració no és alt, del no-res et pot arribar un problema". De fet, considera que "la preparació psicològica pot marcar la diferència entre un àrbitre correcte i un altre molt bo".

Equilibri i control

Poc o res es deixa a la improvisació en la preparació d'un partit de bàsquet d'alta competició. Els àrbitres manegen una quantitat ingent d'informació. En aquest sentit, aquest àrbitre internacional creu que és necessari "trobar l'equilibri perquè aquesta informació prèvia i no et resti". El perill és que la sobre-informació condueixi a un prejudici perjudicial per a la presa de decisions.

Una de les grans inquietuds d'Aliaga és traslladar a l'arbitratge l'assimilat en el Postgrau. "Hi ha molt de terreny per recórrer en el treball psicològic amb els àrbitres". Ell va posar el seu granet de sorra a través del treball final del postgrau, centrat en la millora del rendiment del col·lectiu arbitral mitjançant un procés de Psicologia Coaching.

Entre els objectius, "millorar l'autoconfiança, el control dels pensaments negatius i la focalització de l'atenció". Per a això, en el projecte es tocaven aspectes com "el control de l'activació, del llenguatge corporal i la respiració".

Sense públic

Aliaga també va comentar aspectes que marquen l'actualitat de l'arbitratge en el bàsquet, com el fet de jugar sense públic. "És una situació que costa. S'escolta el que diu cada persona i això distreu més que la bullícia de la graderia". També va valorar l'ús de l''instant replay': "la clau és arbitrar pensant que no està".

El Workshop de Psicologia Coaching en l'Esport ha comptat amb testimoniatges d'altres àrbitres de diferents esports: tennis, ski alpí o dansaEntre los objetivos, “mejorar la autoconfianza, el control de los pensamientos negativos y la focalización de la atención”. Para ello, en el proyecto se tocaban aspectos como “el control de la activación, del lenguaje corporal y la respiración”. 
 

Factor psicològic en la preparació de l’àrbitre