🎓 Les toleràncies presents a la nostra història

Davant de l'estereotip que la història d'Espanya és una successió de segles dominats pel fanatisme i intransigència, cal obrir la mirada per a descobrir que, en el trànsit de l'edat mitjana als nostres dies va existir un indubtable "afany de tolerància".

Fecha: divendres, 28 de de maig de 2021 a las 10:30h

Les toleràncies presents a la nostra història

Davant de l'estereotip que la història d'Espanya és una successió de segles dominats pel fanatisme i intransigència, cal obrir la mirada per a descobrir que, en el trànsit de l'edat mitjana als nostres dies va existir un indubtable "afany de tolerància".

Així ho han manifestat els participants en el Seminari 'Toleràncies: Formes de Tolerància', celebrat en la Universitat a través de la 'Càtedra Rei Martí L'Humà. Comte de Barcelona'. El Seminari ha comptat amb la participació de Bernard Vincent (École donis Hautes Études en Sciences Socials), Eliseo Serrano (Universitat de Saragossa) i Ricardo García Cárcel (Universitat Autònoma de Barcelona).

Ha introduït la sessió la directora de la Càtedra, Rosa Maria Alabrús, que ha destacat un fet significatiu. "Al nostre país s'ha tractat molt el tema de la intolerància i poc el de la tolerància". A causa d'aquesta manera de contemplar els segles precedents, han passat inadvertits "espais de dialèctica i tolerància".

Llull, Marías, Vives, Servet, Vitòria, María de San José, Saavedra Fajardo o Jovellanos: la llista de personatges que "s'han preocupat i reflexionat per la tolerància" és llarga, ha destacat Vincent. "No hi ha dubte que l'afany de tolerància ha existit".

La qüestió per a Vincent és encaixar tota aquesta classe d'actituds en un concepte unívoc de tolerància. Si s'aplica una categoria àmplia i única, s'entendran per tolerants coses que "estan molt lluny del que s'ha d'estudiar com a tal". Per exemple, "Hernando de Talavera o Pere de València poden arribar a aparèixer com a parangons de tolerància. I tinc els meus dubtes sobre això". Per aquesta raó, considera més "acceptable" parlar de "formes de tolerància" en lloc de tolerància com res amb un únic significat.

Tolerància i tolerantisme

García Cárcel ha pres aquesta idea polisèmica per destacar que "a banda del concepte 'voltairiano' de tolerància, entesa com a llibertat de consciència, hi ha altres significats. Així, es pot apreciar una "tolerància política, una tolerància social o una tolerància religiosa"

Entendre aquestes formes de tolerància també implica considerar que, en moltes d'elles, "hi ha connotacions d'interès", com va ser el cas de la tolerància envers els moriscos per part de molts els seus senyors feudals. També cal "distingir entre tolerància i tolerantisme", ha expressat García Cárcel. "El tolerantisme és indiferència o cinisme. Sota el rètol de la tolerància, moltes vegades s'amaga el cinisme".

Malgrat tots els matisos, García Cárcel aprecia "múltiples testimoniatges" que obligaria a corregir aquesta visió "autoflagel·lant" per la qual la paraula Espanya es vincula a "intolerància i fanatisme".

En la línia dels anteriors ponents, Eliseo Serrano, ha posat l'accent en les formes de tolerància que han existit i que no es vinculen directament amb les nocions de llibertat de culte o llibertat religiosa.

Les toleràncies presents a la nostra història