🎓 Categories jurídiques de Token i Blockchain

Així ho considera, almenys, el catedràtic de Dret Mercantil de la Universidad CEU San Pablo, Alfonso Martínez Echevarría, que ha impartit la conferència 'Blockchain.

Fecha: viernes, 17 de mayo de 2019 a las 18:15h

Categories jurídiques de Token i Blockchain

La irrupció del concepte Legaltech, motivat per la incidència de les noves tecnologies en la parcel·la del Dret, sembla abocar a la creació de nous conceptes jurídics per donar cabuda a aquestes noves realitats. No obstant això, paradoxalment, la velocitat dels canvis no ha fet sinó demostrar la vigència de les tradicionals categories jurídiques.

Així ho considera, almenys, el catedràtic de Dret Mercantil de la Universidad CEU San Pablo, Alfonso Martínez Echevarría, que ha impartit la conferència 'Blockchain. El token i la seva naturalesa jurídica'. La ponència d'aquest especialista en Legaltech s'ha produït en el context de les trobades sectorials per a alumni de Dret de la nostra universitat.

Així, el concepte de Tokenized Security sostingut en un protocol de Blockchain seria fàcilment reconduïble en el d'acció o valor negociable. De la mateixa manera, l'anomenat cupó digital (Utility Token), en molts casos, i així ho ha dictaminat la CNMV, funciona també com un valor negociable.

Sent, en essència, molt semblants a altres figures jurídiques, cal plantejar-se quin és l'avantatge que ofereixen respecte a les fórmules tradicionals. Martínez Echevarría ha assenyalat fonamentalment al factor seguretat i al factor preu, ja que Blockchain proporciona un registre més barat que l'actual i impenetrable per a agressions externes.

Succeeix, no obstant això, que no tots els països accedeixen a deixar que Blockchahin funcioni conforme a les seves pròpies normes. Així, en el cas dels Tokenized Securities, hauran d'instrumentar-se a través d'una societat de valors, una entitat de crèdit o una agència de valors. El que sí que estalvia la intervenció de Blockchain és la necessitat de registrar en Iberclear, el dipositari central de valors, ja que es confia en la funció de registre que realitza Blockchain.

Respecte a la qualificació jurídica dels token, fins i tot dels bitcoins, Martínez Echevarria no creu que hi hagi cap figura equiparable al que significa una moneda, sinó que, al seu judici, totes aquestes figures han de ser considerades instruments financers.

 

Categories jurídiques de Token i Blockchain