El 1521, fa 500 anys, les naus de Fernão Magalhães i de Juan Sebastián Elcano van arribar a les illes Mariannes i a les illes Filipines després d'haver recorregut un amplíssim oceà des de Terra del Foc, a l'Amèrica del Sud. Li van posar el nom de Pacífic per la tranquil·litat que van trobar en aquestes aigües.
L'arribada, el 6 de març de 1521, a l'illa de Guam va suposar el primer contacte entre europeus i oceànics de què tenim constància en la història. Cinc segles després, aquest any 2021, convoquem un congrés acadèmic en què ens hem unit la Universitat Abat Oliba CEU, l'Associació Espanyola d'Estudis del Pacífic (AEEP) i la Càtedra Internacional CEU Elcano. Primera Volta al Món, amb la col·laboració de l'Institut d'Història i Cultura Naval i de Casa Àsia.
Amb una perspectiva multidisciplinària i internacional, volem abordar el que va significar aquella navegació extraordinària i les conseqüències que va tenir, que arriben fins avui.
Barcelona acull aquest congrés internacional recordant que el 1519 s'hi van reunir les Corts de la Corona d'Aragó, en les quals el jove rei Carles I va fixar les condicions definitives de l'expedició de Magalhães i Elcano.
Més informació