🎓 El segle asiàtic reclama investigació sobre el Pacífic

Cada 6 de març la humanitat es veu davant l'aniversari d'un fet històric. En aquesta mateixa data de l'any 1521 es va produir la primera trobada entre persones dels cinc continents del qual es té constància documental. Va ser en el Pacífic, a l'illa de Guam, amb què es van topar les naus que conformaven l'expedició de Magallanes-Elcano. 

Fecha: divendres, 08 de de març de 2024 a las 17:15h

El segle asiàtic reclama investigació sobre el Pacífic

Cada 6 de març la humanitat es veu davant l'aniversari d'un fet històric. En aquesta mateixa data de l'any 1521 es va produir la primera trobada entre persones dels cinc continents del qual es té constància documental. Va ser en el Pacífic, a l'illa de Guam, amb què es van topar les naus que conformaven l'expedició de Magallanes-Elcano. 

Per aquest motiu, el 6 de març és conegut com a Dia del Pacífic.La nostra universitat, Casa Àsia i l'Associació Europea d'Estudis del Pacífic (AEEP) han celebrat aquest dia de la millor manera possible, amb la presentació a la Casa de la Caritat (Barcelona) de dos llibres 'Cinc-cents anys d'un oceà anomenat Pacífic' i 'El viatge que ens va unir: Estudis entorn de la Primera Volta al Món'. Tots dos són dirigits pel nostre rector i president de la AEEP, Rafael Rodríguez-Ponga, i publicats per l'editorial Dykinson. La presentació va tindre lloc a la Casa de la Caritat, amb àmplia representació dels diversos professors de la nostra universitat que contribueixen amb capítols en aquestes obres col·lectives.

L'entorn era propici per reflexionar sobre el pes específic que actualment té l'àrea del Pacífic. "Es diu que el segle XXI és el segle asiàtic", ha dit el director general de Casa Àsia, Javier Parrondo. En la zona d'Àsia-Pacífic es concentra el 50% de la població i el 65% del PIB mundial, davant aquestes realitats "hem de començar a normalitzar la importància de la zona".

La UE ja ha començat a captar aquest missatge. Això és el que explica, segons Parrondo, la posada en marxa en 2021 de la primera estratègia europea per a la presència en l'indo-pacífic, la qual cosa inclou relacions polítiques, comerç, defensa i relacions entre societats civils. En l'apartat de les relacions culturals, ha destacat l'impuls experimentat arran de la celebració del cinquè centenari de la primera volta al món. Així mateix, ha tingut paraules de record per a Josep Piqué, que en 2001, quan ocupava la cartera d'Afers exteriors "va posar a Àsia-Pacífic sobre el mapa".

Congrés sobre el Pacífic en 2025

Rodríguez-Ponga ha fet al·lusió als llibres que es presentaven. Es tracta de "dues obres complementàries". Així és: una versa sobre la primera volta al món mentre que l'altra se centra en el Pacífic. També s'ha detingut en el caràcter "científic" de l'expedició de Magallanes-Elcano i en la constatació que va portar amb si la circumnavegació: "es va comprovar que el que ens uneix és la mar".

Des del seu punt de vista, el Pacífic encara guarda infinitat de camps d'estudi per explorar. Per aquesta raó, ha anunciat la pròxima celebració d'un congrés sobre el Pacífic. Serà en 2025, com a avantsala del cinquè centenari de la mort de Juan Sebastián Elcano (1526). El congrés prendrà el testimoni del I Congrés Internacional '500 anys del Pacífic', celebrat en la nostra universitat el setembre de 2021.

Un model educatiu

El coordinador de totes dues obres, soci de la AEEP i director dels graus d'Educació de la nostra universitat, Miguel Ángel Barbero, considera que, malgrat la diversitat de disciplines que se citen en els llibres, hi ha un denominador comú que els uneix: "experiència de germanor". Aprecia que reflexionar sobre el viatge d'Elcano permet contemplar a l'ésser humà "en tota la seva integritat". Aquella experiència "supera a totes les aventures que puguin imaginar-se" i és, al mateix temps, un instrument educatiu. "Necessitem models que ens transporten potser de l'ésser humà".

El segle asiàtic reclama investigació sobre el Pacífic