🎓 El paper de les llengües en els organismes Internacionals

Un grup d'estudiants de Periodisme de la nostra universitat han escrit el llibre 'Les llengües en els organismes internacionals'.

Fecha: dimarts, 27 de de febrer de 2024 a las 14:45h

El paper de les llengües en els organismes Internacionals

Un grup d'estudiants de Periodisme de la nostra universitat han escrit el llibre 'Les llengües en els organismes internacionals'. Editat per Universidad Viva, presenta una anàlisi de com està organitzada la presència i ús dels idiomes en alguns dels principals organismes internacionals: ONU, UNESCO, Organització Mundial del Turisme, Unió pel Mediterrani, Unió Africana i Parlament Europeu.

Cadascun dels capítols és fruit del treball de recerca dut a terme el curs passat pels estudiants de l'assignatura de Periodisme Especialitzat. Ho han fet sota la direcció del rector, el filòleg Rafael Rodríguez-Ponga, que era el professor del mòdul de Periodisme Governamental de l'assignatura. Entre els autors dels capítols hi ha també universitaris de Mèxic i Colòmbia.

L'anàlisi de l'ús que els idiomes tenen en els organismes internacionals posa de manifest els aspectes comunicatius, culturals i polítics que entren en joc en la determinació de quin paper juga cada llengua en el funcionament d'aquestes institucions. Com ha assenyalat el Rodríguez-Ponga en l'acte de presentació de l'obra, cal tenir en compte que existeixen uns set mil idiomes en el món, la qual cosa exigeix "posar-se d'acord en quina llengua es comunicarà. Això representa un esforç d'humilitat per part dels qui accepten aprendre i comunicar-se en una llengua que no era inicialment la seva".

A l'hora de la veritat, l'estudi dut a terme pels estudiants revela que nou són les llengües que juguen aquest rol d'idioma de comunicació en les instàncies internacionals: Anglès, Francès, Espanyol, Àrab, Rus, Xinès, Portuguès, Suahili i Alemany.

Com ha assenyalat el rector, la investigació dels estudiants va coincidir amb un tema actualitat, com era l'ús del català en el Parlament Europeu. El treball dels estudiants permet saber en quina mesura té cabuda aquest idioma en el funcionament d'aquesta cambra.

El llibre s'emmarca en les activitats de la Càtedra UNESCO i Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural. La seva directora, Carmen Parra, ha destacat la "valentia" tant dels estudiants com del professor responsable de l'assignatura i de l'editor. En representació de l'editorial ha parlat Miguel Ángel Barbero, que ha destacat els paral·lelismes entre el "procés educatiu i l'editorial".

També han intervingut el director dels estudis de Comunicació, Juan Francisco Jiménez, que ha subratllat la importància per al futur periodista d'abordar la realitat de l'ús dels idiomes. Així mateix, han parlat dos dels alumnes autors de capítol en el llibre: Joan García Almeda i Lina Marcela Rendón: "ha sigut un treball col·laboratiu entre estudiants de Barcelona, Mèxic i Colòmbia. És el que tot universitari somia".
 

El paper de les llengües en els organismes Internacionals