🎓 La integració entre Psicologia i pensament cristià

Amb el propòsit de contribuir a la "integració entre Psicologia i pensament cristià", s'ha inaugurat el Congrés Internacional 'Virtut, Psicologia i Salut Mental: l'aportació de la concepció cristiana de les virtuts a la Psicologia'.

Fecha: divendres, 10 de de desembre de 2021 a las 16:00h

La integració entre Psicologia i pensament cristià

Amb el propòsit de contribuir a la "integració entre Psicologia i pensament cristià", s'ha inaugurat el Congrés Internacional 'Virtut, Psicologia i Salut Mental: l'aportació de la concepció cristiana de les virtuts a la Psicologia'.

Segons ha destacat el director del Congrés i degà de la Facultat de Psicologia, Martín Echavarría, l'objectiu és salvar les distàncies que, amb freqüència, s'han generat entre Psicologia i antropologia cristiana "per incomprensions i motius ideològics".

El Congrés i la línia de recerca connectada amb aquest plantejament aposten per una articulació de Psicologia i antropologia cristiana. Aquesta convergència ha de donar lloc a una visió en el qual la persona aparegui com un ser individual, únic i lliure. Per això, Echavarría s'ha mostrat contrari a encasellar l'originalitat de la persona en models estadístics. "En Psicologia, moltes vegades es confon la realitat amb l'estadística".

Així mateix, també ha mostrat les seves resistències a funcionar amb un model "unívoc" de salut. Així, encara que considera positiu que l'OMS treballi amb un concepte "integral" de la salut i la malaltia, també adverteix del perill que comporta analitzar de manera unívoca els béns o els mals de la persona o la societat. "El pobre o el dissident polític no poden estar sans?", s'ha qüestionat.

En la seva ponència, ha tractat la qüestió de la maduresa. "Maduro és qui ha desenvolupat al màxim les seves potències", ha definit. "La perfecció de l'home està a conèixer i estimar a Déu", i fer-lo en acte i no en potència. Això és una cosa que no es produeix de manera "espontània", sinó que és un procés que cada persona ha de desenvolupar "lliure i personalment".

Per aquestes raons, ha argumentat Echavarría, "és contranatural establir un quadre rígid de característiques de la personalitat madura". En definitiva, el psicòleg ha d'abordar a l'ésser humà com una persona, que "continuarà sent-ho fins i tot en el cas de malaltia mental". I això implica assumir que la persona ha de jugar "un paper actiu" en la cura de la seva personalitat.

El Congrés Internacional 'Virtut, Psicologia i Salut Mental: l'aportació de la concepció cristiana de les virtuts a la Psicologia' es desenvolupa en format virtual durant els dies 10 i 11 de desembre. En les seves sessions, s'indagarà en la petjada que el concepte cristià de virtut ha deixat en la Psicologia actual. Particularment, es posarà el focus en el paper que juga la promoció de la virtut en la relació existent entre felicitat i salut mental. Una línia que en temps recents s'ha explorat en el corrent de la denominada Psicologia Positiva.

Per a desenvolupar aquest enfocament, el Congrés comptarà amb les ponències de Jean-Claude Larchet ('Les virtuts com a principis de salut per a l'ànima'), Martín F. Echavarria ('Tridimensionalitat de la vida personal i maduresa'), Mercedes Palet Fritchi ('La importància de l'exemple en l'adquisició de la virtut), Craig S. Titus ('Sex Differences in the Virtues and Vices related to Temperance: Chastity, Modesty and Pornography Usi') i Ignacio Andereggen ('Sant Joan de la Creu i la Psicologia moderna').

A més de les citades ponències, se celebraran sis taules rodones, en què es tocaran temes com 'Els trastorns de la personalitat a la llum dels vicis capitals'; 'Factors subjacents a la sexualización de les relacions personals'; 'La humilitat, virtut necessària per a la perfecció personal'; 'La virtut del perdó: aplicació en psicoteràpia i educació' o 'Com ser psicoterapeuta catòlic i créixer en l'intent'.


 

La integració entre Psicologia i pensament cristià