🎓 ODS al servei de l’interès superior del nen

L'interès superior del menor: interpretats sota aquest concepte jurídic, els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) cobren una nova dimensió.

Fecha: dijous, 18 de novembre de 2021 a las 17:30h

ODS al servei de l’interès superior del nen

L'interès superior del menor: interpretats sota aquest concepte jurídic, els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) cobren una nova dimensió. Així ha quedat palès desplegament en la VII Jornada sobre la Convenció de Drets del Nen, que anualment organitza la nostra Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural. Enguany portava per títol 'Els objectius de desenvolupament sostenible i la infància'. S'ha organitzat amb la col·laboració d'Espai Persona.

La reivindicació de l'habitatge com a condició necessària per al desplegament de la resta de drets vinculats a la infància ha estat un dels punts forts del document de conclusions de la jornada.

"La falta d'habitatge priva al nen de gaudir d'altres drets", ha manifestat el professor de Dret Civil  i especialista en Dret de la Persona, Xavier Puigdollers. En la lectura de les conclusions, ha recordat que llar no equival a un lloc en què refugiar-se i escalfar-se, sinó que ha de ser el lloc en el qual el nen trobi l'ambient familiar que necessita. "L'habitatge no són quatre parets, sinó la seguretat de tenir una vida. Una cova, una barraca o una habitació no són un habitatge".

Impossible evitar els desnonaments

Aquestes idees sobre l'habitatge recollien el testimoni de la ponència 'L'efecte dels desnonaments en la infància', impartida per l'advocada Montserrat Torrent. Aquesta ha criticat la inacció de les administracions públiques. Des del seu punt de vista, l'absència continuada de polítiques d'habitatge fa que avui "sigui impossible evitar els desnonaments".

Segons ha exposat, "no hi ha habitatge públic de lloguer suficient per a cobrir les necessitats". Així, vaticina problemes perquè "no se sap què passarà" quan decaiguin les moratòries al pagament dels lloguers i a l'execució de llançaments de l'habitatge.

En la línia d'aquest discurs, ha defensat que l'habitatge és un dret que ha de ser garantit pels poders públics. En aquest sentit, Torrent s'ha mostrat crítica amb la Llei d'Habitatge. "Moltes vegades, encoratjats pels poders públics, exigim al sector privat el que hem de demanar-li al sector públic. És l'administració la que ha de proporcionar habitatge públic de lloguer".

Continuïtat i no discriminació

Les conclusions de la jornada també han incidit en dos elements clau per garantir i promoure els drets de la infància. Un d'ells és el manteniment en el temps de l'acompanyament: "és necessari assegurar la continuïtat dels serveis i de les ajudes", ha assenyalat Puigdollers.

L'altre missatge ha anat en la línia de la integració i la no discriminació. "A l'escola tots són alumnes, no hi ha especials i no especials. Per tant, no hi ha raó per parlar d'escoles especials. Cal parlar d'escoles". De la mateixa manera, més que de diversitat "caldria parlar de convivència".

Finalment, Puigdollers ha advertit que "no tots els nens tenen les mateixes oportunitats. Existeix discriminació institucional". I, recollint una declaració del director de Justícia i Pau, Miquel Torres, ha conclòs dient que "les paraules que exclouen et marquen per a tota la vida".

A banda dels ponents ja esmentats, han intervingut a la jornada la directora de la Càtedra UNESCO, Carmen Parra; l'ambaixador davant l'ONU de UPEACE, David Fernández Puyana; el psicòleg infantil de l'Hospital Sant Joan de Déu, Fernando Lacasa; el pediatre de l'Hospital de la Mar, Antoni Martínez Roig; la professora del grau en Treball Social de la UB, Urgell Poch; l'especialista en Dret Sanitari, Josep Corbella; la professora de la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona, Carmen Panchón; la mestra i psicopedagoga, Núria Puigdollers; el president de la Fundació Trinijove, Ignacio Parody; la directora d'Educomunica, Yolanda Cruz; la presidenta de la Fundació Pere Closa, Mercedes Porras; i el responsable de l'Espai Jove de la Fundació Gavina, Guillermo Alcover.
 

ODS al servei de l’interès superior del nen