🎓 La reducció d'emissions a curt passa pel gas

El conseller delegat de Enagás, Marcelino Oreja, ha estat el protagonista de la sessió sobre els 'Principals reptes energètics d'Europa', organitzada pel Club Tocqueville i la nostra Càtedra Jean Monnet sobre Integració Fiscal a la UE.

Fecha: dilluns, 22 de de març de 2021 a las 14:30h

La reducció d'emissions a curt termini passa pel gas

El conseller delegat d'Enagás, Marcelino Oreja, ha estat el protagonista de la sessió "Els principals reptes energètics d'Europa", organitzada pel Club Tocqueville i la nostra Càtedra Jean Monnet sobre Integració Fiscal a la UE.

El ponent ha parlat de la necessària reducció d'emissions i la descarbonització. En aquesta qüestió, cal "aplicar mesures restrictives" amb caràcter "urgent", cosa que actualment "passa necessàriament pel gas", ha apuntat.

Oreja ha advocat per la implementació immediata d'aquestes mesures que la tecnologia i els recursos actuals ja permeten. "No es poden deixar passar quinze anys fins que hi hagi noves tecnologies", ha observat.

Actuar al port

Ha fet referència a algunes restriccions concretes. Per exemple, ha al·ludit al cas dels vaixells. "Avui dia el gas natural és l'única alternativa sostenible que permet reduir emissions i millorar la qualitat de l'aire dels entorns portuaris", ha assenyalat.

Això últim l'ha portat a parlar del cas de Barcelona, ciutat en la qual "hi ha moltes mesures per al foment del vehicle elèctric" i en la qual "seria bo impulsar més mesures per reduir emissions al port".

Oreja preveu una presència prolongada del gas en el nostre mix energètic. D'una banda, "compleix un paper fonamental" per garantir la seguretat del subministrament. De l'altra, el seu paper és indiscutible en la descarbonització, ja que hi ha sectors que actualment són contaminants i que no són electrificables. És el cas de la indústria, el transport pesant, bona part del ferrocarril i el transport marítim. I és que descarbonitzar "no equival necessàriament a electrificar".

Next Generation UE

En el trànsit a l'eliminació de la petjada de carboni, considera important trobar l'equilibri entre el principi de "que pagui més qui més contamina" i la no penalització de les persones amb menys recursos.

També ha tingut ocasió de referir-se a l'impacte en el sector dels fons del Next Generation UE. "El 37 % del fons està assignat a la transició ecològica. Si invertim bé aquests diners, a més de transformar el model, haurem d'aprofitar per reindustrialitzar el país".

A parer seu, apostar per la via de l'hidrogen i el biometà com a combustibles també pot obrir oportunitats a la industrialització, la inversió en noves tecnologies i la reactivació de zones despoblades i les afectades per la transició ecològica.

La reducció d'emissions a curt termini passa pel gas