Fecha: dijous, 07 de de març de 2024 a las 20:30h
La nostra universitat ha celebrat la festivitat del patró de les universitats: Sant Tomàs d'Aquino. Ho ha fet en un acte de gran simbolisme, en què s'ha fet lliurament de diversos premis i reconeixements.
Entre ells, la Medalla d'Honor de la Universitat, que ha estat concedida a Borja García-Nieto, que, entre l'any 2005 i el 2023 va exercir la presidència del nostre Consell Assessor. La 'Laudatio' ha estat a càrrec de l'actual president del Consell, Manel José Silva. En el seu discurs, García-Nieto ha al·ludit a la funció del Consell Assessor de connectar la reserva de coneixement que proporciona la universitat amb les dinàmiques socioeconòmiques. A més, va apel·lar al trinomi persona, família i llibertat com a eix vertebrador de la societat.
A més, també es van entregar els premis als guanyadors del Premi Jaume Brufau i Prats, que la Universitat concedeix a institucions que s'identifiquen amb els valors de la dignitat de la persona i la promoció del bé comú que van distingir. En la seua setena edició, les distincions han recaigut en la Fundació Privada Ignasi de Gisbert i en la Fundació Família Vila-Saborit.
De la Fundació Ignasi de Gisbert, es reconeix la labor que duu a terme d'impuls i afavoriment de l'obra social en benefici dels col·legiats i de persones vinculades a aquestes, inscrits en el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, oferint ajuda econòmica en situacions temporals d'infortuni, d'estat precari i/o greus dificultats per raó de malaltia, accident o jubilació. Ha recollit la distinció el secretari de la Junta de Govern del Col·legi, Joaquim de Miguel.
En el cas de la Fundació Família Vila-Saborit, es destaca el treball que fa en pro de la investigació en el camp de la malaltia mental i de la promoció d'activitats de divulgació relacionades amb la salut mental. En nom del president de la Fundació, ha rebut el guardó Xavier Pajares, el seu responsable de Comunicació.
En l'àmbit dels premis i ajudes atorgades per entitats col·labores s'han inclòs tant els premis que dona Càritas als millors treballs finals de grau i de màster amb el millor contingut social i les ajudes i beques concedides als professors i als alumnes de la Universitat per part del Banco Santander.
També s'ha procedit a presentar els guanyadors de diferents premis que organitza la Universitat: Literatura, Fotografia, Instagram Story, Millor Esportista i Millors Esportistes d'Alt Rendiment i Premis Extraordinaris de Grau i Postgrau.
En el capítol de les litúrgies estrictament acadèmiques, l'acte ha inclòs la incorporació de nous membres al nostre Claustre de Doctors i la investidura de nous doctors.
"L'origen de la civilització és femení"
Després de diverses actuacions del cor universitari, que també ha cantat en concloure l'acte, s'ha procedit a la lectura de la Lliçó Magistral, que ha estat a càrrec del rector de la Universitat CEU Cardenal Herrera, Higinio Marín. En una conferència titulada 'L'origen de la civilització', i en vespres del 8-M, el ponent ha afirmat que "l'origen de la civilització està en la memòria femenina".
Ha raonat Martín que de l'ésser humà es pot dir tant que és un animal racional com que és un animal familiar. La seua naturalesa familiar és tan constitutiva com la racional. I allò que ens fa família és la capacitat per a recordar i tindre present el vincle filial. És a dir, que la cria continua sent-ho més enllà de l'etapa lactant. Així com la resta de criatures oblida que els seus fills ho són quan decau aquest període, no succeeix així amb els humans. La quinta essència d'aquest record humanitzador és la dona. "L'origen de la civilització és femení", ha subratllat Marín.
El rector de la Universitat, Rafael Rodríguez-Ponga, s'ha encarregat de pronunciar les paraules de clausura, en la qual ha fet especial referència al fet que estiguem en el curs del cinquantenari.
|
CORREU |