馃帗 Aclarir qu猫 茅s jornada i, despr茅s, registrar els horaris

El 12 de maig va entrar en vigor la redacci贸 reformada de l'article 34.9 de l'Estatut dels Treballadors, conforme a qu猫 s'estableix per als ocupadors l'obligaci贸 de registrar la jornada laboral dels treballadors.

Fecha: divendres, 31 de maig de 2019 a las 14:00h

Aclarir qu猫 茅s jornada i, despr茅s, registrar els horaris

El 12 de maig va entrar en vigor la redacci贸 reformada de l'article 34.9 de l'Estatut dels Treballadors, que estableix per als ocupadors l'obligaci贸 de registrar la jornada laboral dels empleats. Aquesta nova obligaci贸 genera una casu铆stica diversa, sobretot en relaci贸 amb les noves formes d'organitzaci贸 de la feina. Per aquesta ra贸, el despatx Grant Thornton ha organitzat a la Universitat la jornada Compliance Laboral: Obligaci贸 de Registre Horari i Compatibilitat amb les Noves Formes de Treball.

Respecte al registre horari, conv茅 recordar, com han fet els especialistes participants, que es tracta d'una obligaci贸 referida a la jornada laboral i no a la pres猫ncia al centre de treball. Per aquesta ra贸, el primer pas ha de ser aclarir qu猫 es considera jornada laboral.

Una de les novetats que ha aportat la reforma 茅s la possibilitat que aquest registre horari es pacti amb la representaci贸 dels treballadors, una alternativa que els experts presents a la jornada consideren molt recomanable per a les empreses. Com ha subratllat l'inspector de Treball i Seguretat Social Antonio Benavides, l'avantatge d'acordar el sistema de registre amb el comit猫 d'empresa 茅s que "quedaria blindat davant de la interpretaci贸 de l'Administraci贸 P煤blica".

En aquest aspecte han aprofundit el director de l'脌rea Laboral de Grant Thornton, David Garc铆a, i l'associada s猫nior d'aquesta mateixa 脿rea, Alba Llad贸. El registre, han assenyalat, "ha de recollir la jornada efectiva del treballador de forma di脿ria i no s'ha de confondre amb el temps de pres猫ncia". La documentaci贸 d'aquest registre "s'ha d'abordar per la via de la negociaci贸 col路lectiva, si b茅 la normativa no exigeix l'acord amb la representaci贸 legal dels treballadors, nom茅s la consulta. "En qualsevol cas 鈥攈a afegit David Garc铆a鈥 sempre 茅s positiu i aconsellable aconseguir aquest acord".

Al llarg de les intervencions, s'han tractat circumst脿ncies espec铆fiques, com les situacions de descentralitzaci贸 productiva, el criteri sobre qui ha d'assumir l'obligaci贸 del registre en el cas d'empreses de treball temporal o la necessitat que la modalitat elegida sigui respectuosa amb els drets digitals de l'article 20 bis de l'Estatut dels Treballadors.

A m茅s, tamb茅 s'ha fet esment del r猫gim sancionador. En aquest sentit, s'ha comentat l'agreujament de les repercussions en cas que l'incompliment de l'obligaci贸 de registre es produeixi en el context d'una jornada a temps parcial. En aquest cas, es donaria lloc a una presumpci贸 de jornada completa i a la necessitat de liquidar les quotes a la Seguretat Social que quedarien pendents durant els 煤ltims quatre anys.

 

Aclarir qu猫 茅s jornada i, despr茅s, registrar els horaris