🎓 “Cal començar per alimentar la ment per salvar vides”

El seminari “La immigració, una generativitat més enllà dels nostres imaginarisha celebrat l'última sessió d'aquest cicle de ponències amb la sessió del fundador de l'ONG Nasco: Feeding Minds, Ousman Umar

Fecha: dimecres, 06 de de juny de 2018 a las 18:15h

“Cal començar per alimentar la ment per salvar vides”

El seminari “La immigració, una generativitat més enllà dels nostres imaginaris” organitzat per l'Institut d’Humanitats Ángel Ayala i amb la col·laboració del Departament d’Educació i d'Humanitats de la Universitat, ha celebrat l'última sessió d'aquest cicle de ponències amb la sessió del fundador de l'ONG Nasco: Feeding Minds, Ousman Umar.

Umar ha impartit “Immigració, acolliment i generació: el cas NASCO Feeding Minds”, en què a través del seu propi testimoniatge com a immigrant ha explicat com va arribar a crear la seva ONG. Ousman va néixer en un poble de Ghana, el primer país independent a Àfrica, “en el qual els Reis Mags no arribaven”; pel que ell mateix es construïa les joguines. Un dia quan estava al seu poble, va veure passar un avió i va ser en aquest moment, quan es va començar a qüestionar el perquè de les coses. Li va preguntar al seu pare per què les seves joguines no es movien i l'avió volava. El pare li va contestar que era perquè ho havia fet l'“home blanc”. A partir d'aquí, Umar va començar a qüestionar-se “per què l'home blanc podia fer aquestes coses i ells no”.

Una llar a Barcelona

En 2004 va començar la seva travessia cap a Europa, per intentar donar resposta a les seves inquietuds i curiositats. Va passar 19 dies caminant pel desert del Sàhara, va viure 4 anys a Líbia, va donar voltes per diferents països d'Àfrica al ritme de les màfies i finalment va arribar a Mauritània, on va pagar per construir una pastera i arribar fins a Espanya. Després que una màfia els abandonarà a ell i a 19 companys més. En arribar a Espanya va passar per diferents localitats, Fuerteventura, Màlaga i finalment, Barcelona. A la capital catalana va conèixer per casualitat a la seva família adoptiva, que li va oferir una llar i educació. Actualment, s'ha graduat en el grau universitari en Administració i Direcció d'Empreses i el màster en Direcció i gestió d'Organitzacions no Governamentals, és traslladar el seu missatge a través del seu ONG Nasco Feeding Minds, organització col·laboradora amb Proactiva Open Arms, als països africans.

La primera nit que va passar a casa de la seva família adoptiva va ser molt dura, es preguntava per què li havia succeït a ell, què havia fet malament. Llavors, va deixar de preguntar-se per què ell, perquè no trobava una resposta i va canviar la pregunta per la de per a què a ell. I per a aquesta pregunta si va trobar una resposta: “donar veu a les ànimes que van viure com ell”. I aquest és l'objectiu amb què va néixer i pel qual treballa Nasco: Feeding Minds. El seu treball consisteix a dotar d'ordinadors les aules de Ghana per poder educar als nens, ja que, segons ell, “l'educació és la clau de l'èxit”. Avui en dia han habilitat 5 aules informàtiques i una biblioteca per les quals han passat més d'11.000 alumnes.

Ousman Umar ha argumentat que “enviar roba és posar pegats, la solució és l'educació i el coneixement”. “Cal començar per alimentar la ment per salvar vides”, ha apuntat. “L'educació no canviarà la immigració perquè està integrada en la naturalesa humana, però si evitarà que la gent migri de manera il·legal i dura”.

“Cal començar per alimentar la ment per salvar vides”