🎓 “La possibilitat de fer classes presencials per a preparar les PAU seria molt beneficiós”  

Les Proves d'Accés a la Universitat  (PAU),  també  conegudes com a Selectivitat , generen  ansietat  en  els  estudiants  de segon de Batxillerat que decid

Fecha: dilluns, 18 de de maig de 2020 a las 14:15h

Recomanable la presencialitat abans de les PAU

Les proves d'accés a la universitat (PAU), també conegudes com a selectivitat, generen ansietat en els estudiants de segon de batxillerat que decideixen prendre el camí universitari. És una tensió normal, però que enguany pot veure's incrementada pel fet que les classes presencials estiguin suspeses. Així ho adverteix el psicopedagog i professor del grau en Psicologia de la nostra universitat, Ramón Novella.   
  
En general, aquest especialista considera que haver tingut únicament contacte visual amb el professorat i els companys pot fer que l'estudiant tingui “més inseguretat i ansietat”. No obstant això, confia que els docents aprofitin les sessions en línia per transmetre “pautes que donin seguretat i ajudin els estudiants a alliberar-se d'aquesta ansietat”.

Malgrat tot, l'ideal seria que els estudiants que faran les PAU puguin tenir l'oportunitat de poder veure companys i professors de manera presencial: “Qualsevol possibilitat de fer classes presencials per preparar les PAU seria molt beneficiós”.   
  
Les PAU en un principi s'havien de fer al juny, però, a causa de la pandèmia que viu el món en aquests moments, s'han hagut de posposar per als dies 7, 8 i 9 de juliol. “L'endarreriment de les dates de la selectivitat pot facilitar una preparació superior”, apunta el professor. “Penso que tots els centres educatius estan posant diferents mitjans per afavorir una bona preparació”, opina.  
  
Les vacances   
  
Malgrat les condicions extraordinàries en què s'ha completat el calendari lectiu, la necessitat de vacances és exactament la mateixa. L'objectiu, considera Novella, ha de ser el de cada any: “La desconnexió del ritme escolar”. Recorda aquest especialista que els alumnes han hagut d'estudiar i fer classe des de casa via Internet, per la qual cosa durant el període de vacances “no han de portar una càrrega acadèmica”.

Això no significa que els més joves estiguin inactius durant les vacances. “No és bo no fer res o estar tot el dia jugant a la consola o l'ordinador”. En aquest sentit, recorda als pares que els dispositius “no són mainaderes digitals”. “Qualsevol activitat lúdica, social o esportiva que es pugui fer en funció de l'evolució de la pandèmia sempre serà més adequada”, assegura el psicopedagog.  
  
Consells per a la selectivitat  
  
Tenir una mica d'ansietat per les PAU “és bo” i, de fet, “anar a l'examen com si no passés res no seria normal”, afirma Ramón  Novella. Abans de fer les PAU aquest docent aconsella que els alumnes mantinguin les seves rutines, “no deixin de menjar pels nervis” i “respectin les hores de son” perquè l'agilitat mental estigui tan bé com sigui possible.   
  
Aquest psicopedagog també recomana als estudiants de segon de batxillerat que, per no generar més estrès, preparin el dia abans els objectes que necessitaran per fer les proves. En aquesta mateixa línia, aconsella tenir previstos alguns aspectes com “l'hora de llevar-se o el transport que utilitzarem pels possibles retards”.

Recomanable la presencialitat abans de les PAU