Fecha: dimecres, 06 de setembre de 2017 a las 17:45h

Black Mirror amaga les pistes del futur digital

Els professors Jorge Martínez Lucena i Javier Barraycoa són els editors del llibre "Black Mirror. Avenir i Tecnologia", que recentment ha vist la llum sota el segell editorial de la UOC.

Aquesta obra aprofundeix en el potencial de les sèries televisives per evidenciar els grans debats del nostre temps. Al segle XXI, la narrativa de les sèries de televisió ha pres el relleu del cinema pel que fa a reflectir eficaçment les tendències i dilemes contemporanis. El llibre parteix d'aquesta constatació per projectar una mirada analítica sobre els capítols de Black Mirror i extreure'n reflexions de calat sociològic i filosòfic.

Com asseguren els autors, l'elecció de Black Mirror com a objecte d'anàlisi respon a la capacitat d'aquesta distopia televisiva per provocar una presa de consciència sobre l'"asfixiant futur digital" que ens espera. A més, assenyalen els autors en la síntesi de l'obra, la sèrie ha sabut captar l'angoixa latent davant un avenir inesperat que presideix les nostres societats. A parer seu, es tracta d'una espècie de "Llibre de Job del homo technologicus", amb l'excepció que la incertesa i la penúria no semblen saldar-se amb cap resposta.

Lucena i Barraycoa han coordinat la labor d'un elenc d'acadèmics de disciplines diverses. Els autors proposen un re-visitat dels capítols amb el propòsit d'extreure d'ells pistes que ajudin al lector a comprendre el nostre món amb més profunditat. Una reflexió que no es deté en el present sinó que, principalment, estén el seu discurs cap al futur que està per arribar.

Black Mirror