🎓 La Càtedra EUFIS es presenta en un moment clau

En un moment que pot marcar un punt d'inflexió a la UE, la nostra universitat ha presentat públicament la seva nova Càtedra Jean Monnet en Integració Fiscal a la UE (EUFIS). L'acte s'ha celebrat en la seu de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

Fecha: dimarts, 16 de febrer de 2021 a las 17:30h

La Càtedra EUFIS es presenta en un moment clau

En un moment que pot marcar un punt d'inflexió a la UE, la nostra universitat ha presentat públicament la seva nova Càtedra Jean Monnet en Integració Fiscal a la UE (EUFIS). L'acte s'ha celebrat a la seu de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

La presentació ha comptat amb la participació del director de la Representació de la Comissió Europea a Espanya, Francisco Fonseca, que ha pronunciat unes paraules en les quals ha subratllat la pertinència del tema al qual es dedica la càtedra: "És el pas que ens falta".

El nostre rector, Rafael Rodríguez-Ponga, s'ha referit a la vocació europeista de la Universitat i al fet que la nova càtedra permetrà "aprofundir en els estudis internacionals".

Per la seva banda, el director de la Càtedra EUFIS, Juan Corona, ha defensat la necessitat d'emprendre una harmonització fiscal entre els estats membres. Es tracta d'evitar que la divergència entre sistemes impositius generi "distorsions" en el funcionament del mercat únic. Entre aquestes disfuncions, hi figuren "els moviments de capitals motivats per les diferències en els règims de fiscalitat".

Corona considera que han de ser les institucions les que liderin la integració fiscal. L'experiència demostra que la dinàmica del mercat "no harmonitza per si sola" la fiscalitat dels diferents països membres. "Hi han d'intervenir les institucions europees" i, a parer seu, han de fer-ho d'una forma imperativa. Com ha expressat, no n'hi ha prou amb les recomanacions; cal actuar mitjançant l'instrument de les directives, encara que ha reconegut que l'aprovació d'una norma d'aquest rang sobre la matèria comporta grans dificultats.

Càtedra Jean Monnet

La nova càtedra s'associa al segell Jean Monnet, en haver estat un dels projectes seleccionats per a finançament per l'Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA), de la Comissió Europea, entre les 1.447 sol·licituds vàlides rebudes.

A través d'aquesta càtedra, la UAO CEU desenvoluparà activitats de recerca, docència i divulgació de temes relacionats amb la Unió Europea. Durant els propers tres anys, disposarà de finançament procedent de fons competitius europeus, obtinguts en la convocatòria Erasmus+ d'activitats Jean Monnet de 2020.

En el projecte es planteja un triple objectiu: transmetre als estudiants un coneixement profund del sistema europeu, desenvolupar projectes de recerca que permetin l'especialització en els estudis europeus, i actuar com a vehicle de transmissió de coneixements sobre la integració europea a alumnes de batxillerat, elits polítiques locals i regionals i societat civil en general.

El moment de la integració fiscal

Dins d'aquest propòsit europeista general, se centrarà més concretament en l'àmbit de la integració fiscal entre els països de la UE, fonamentalment entre els membres de l'Eurogrup.

Consideren els promotors de la càtedra que la integració fiscal és un dels grans reptes que té davant seu la zona euro després d'haver complert la unió monetària. A més, apunten que la resposta de la UE a la crisi derivada de la pandèmia ha inclòs decisions que marquen fites rellevants en aquesta direcció. L'augment del pressupost comunitari i l'aprovació, per primera vegada, d'instruments de deute mancomunat entre els estats són passos qualitatius que podrien marcar una etapa de major i més ràpida integració fiscal.

La Càtedra EUFIS es presenta en un moment clau