🎓 Commemorar Sant Tomàs per a definir el present

La Universitat ha celebrat la festivitat de Sant Tomàs d'Aquino, patró de les universitats.

Fecha: dilluns, 08 de de març de 2021 a las 20:15h

Commemorar Sant Tomàs per definir el present

La Universitat ha celebrat la festivitat de Sant Tomàs d'Aquino, patró de les universitats. Ha estat una cerimònia de gran significació acadèmica, en què, a més, s'han lliurat diversos premis, distincions i reconeixements.

El punt de reflexió monogràfica l'ha aportat el director de recerca de la Spanish Pacífic History de la Universitat de Guam, Carlos Madrid Álvarez-Piñer, que ha impartit la lliçó magistral "V centenari de la primera volta al món: visió humanista d'ultramar".

La commemoració d'aquest fet, ha subratllat el ponent, és un aspecte únic de la nostra història, que va ser "la projecció a escala planetària dels nostres navegants". El record d'una efemèride que té doble perspectiva, perquè també concerneix el poble chamorro de l'illa de Guam, en què encara avui és apreciable el "llegat hispà establert sobre arrels indígenes".

El ponent ha reflexionat sobre el fet de commemorar. Un acte en què conflueixen la memòria —necessàriament condicionada per l'aspecte emotiu, si no pel polític— i la història, d'un caràcter social i objectiu. La commemoració ideal seria la que s'ajustés per "acostar-se a un coneixement acadèmic actualitzat".

El fet de commemorar el passat es relaciona amb el present. "La commemoració dibuixa en el present la nostra silueta alhora que tracem les línies del passat", ha exposat Álvarez-Piñer.

Jaume Brufau i Càritas

I la commemoració és una cosa que és molt present en el Premi Jaume Brufau i Prats, que la Universitat concedeix en record de qui va ser-ne el consiliari i catedràtic de Filosofia del Dret. Amb la referència d'aquesta figura inoblidable per a la nostra comunitat universitària, anualment es distingeixen persones i institucions destacades en la promoció de la dignitat de la persona i del bé comú. En aquest cas, el premi ha recaigut, de manera pòstuma, en la professora de Psicologia Francesca Higueras, i en el projecte Famílies Ajudant Famílies.

La dedicació al proïsme també forma part de la filosofia dels premis de Càritas Diocesana de Barcelona als millors treballs de contingut social. Carla Sala i Pilar Colom han estat les guanyadores en la categoria de millor TFG, mentre que Lissette Borja ha guanyat en la de millor TFM.

Premis i distincions

La cerimònia també ha inclòs el lliurament dels premis extraordinaris de grau (Maria Dolors VilaEric Montaner, Ane Madina, Andrea del Barco, Berta Font, María Perelló, Ángel Cartil, Marta Naharro i Mónica Cruz).

El capítol del lliurament de distincions s'ha completat amb els premis de Creativitat Personal i als millors esportistes. Respecte als primers, s'ha fet públic el nom dels guanyadors del XVI Premi de Literatura (Javier Oliver Villalba, Elena Pardo i Montserrat Batlle; primer, segon i tercer premi, respectivament) i del XV Premi de Fotografia (Esther Roger i María Carreras, primer i segon premi). Els millors esportistes del curs passat van ser Eric Montaner i Andrea de Sentmenat.

A més, s'han anunciat els beneficiaris de les beques i ajuts que ofereixen les entitats col·laboradores següents: Santander, Fundació Damm i Selecta.

Nous doctors

El dia de Sant Tomàs és una data significativa per als doctors. És quan s'incorporen formalment al claustre (José Ramón Agustina, Miguel Ángel Medina, Elena Palomares, Franciele Corti, Paula Bel i Montserrat Lafuente) i quan s'investeixen els nous: Manel Domínguez i Andrea Pérez Suay.

El rector ha clausurat l'acte abans que el cor interpretés Gaudeamus igitur. Rafael Rodríguez-Ponga ha volgut reconèixer l'esforç "metodològic, didàctic, tecnològic i pressupostari" que la Universitat ha realitzat per ser protagonistes del "canvi real" que suposa la transformació digital.
 

Commemorar Sant Tomàs per definir el present