🎓 Formar al futur científic de dades

SAS, companyia líder en analítica avançada i intel·ligència artificial, i Universitats CEU han presentat una titulació en Ciència de Dades per a fomentar el desenvolupament dels futurs professionals especialitzats en analítica avançada de dades. L'anunci s'ha realitzat en un esdeveniment celebrat avui, on els portaveus de totes dues entitats han presentat la nova formació.

Fecha: dijous, 29 de d'octubre de 2020 a las 18:45h

Formar el futur científic de dades

SAS, companyia líder en analítica avançada i intel·ligència artificial, i Universitats CEU han presentat una titulació en Ciència de Dades per fomentar el desenvolupament dels futurs professionals especialitzats en analítica avançada de dades. L'anunci s'ha fet en un esdeveniment celebrat avui, en el qual els portaveus de les dues entitats han presentat la nova formació. La certificació completa es desenvoluparà en un any i mig de formació i estarà disponible a partir del gener en modalitat en línia.

Segons l'informe 2020 Emerging Jobs Report, la ciència de dades ha encapçalat la llista de les feines amb més auge durant tres anys consecutius, i ha esdevingut una especialitat que continua creixent significativament en totes les indústries. No obstant això, la formació en aquesta mena de disciplines encara és insuficient per cobrir la demanda que ja hi havia abans de la pandèmia i que es preveu que incrementi amb l'acceleració digital del teixit empresarial i institucions públiques. "Crec que estem en moment d'inflexió en la nostra societat. Amb la pandèmia hem fet un salt gegant cap a la digitalització i la necessitat d'aquesta mena de perfils serà exponencial en el molt curt termini", comenta Christian Gardiner, director general de SAS Ibèria. "És urgent que tots ens impliquem en l'educació de les pròximes generacions, i fem esforços perquè estiguin preparades per manejar l'alt nivell tecnològic al qual ens dirigim. Amb aquesta nova titulació esperem crear noves oportunitats per als alumnes i així contribuir a la reducció de la bretxa laboral en aquest camp", destaca Gardiner.

La nova titulació en Ciència de Dades té com a objectiu convertir els alumnes en professionals amb una alta capacitat per a l'anàlisi i interpretació de la informació, per mitjà de tecnologies com l'analítica avançada i la intel·ligència artificial, i conjugant coneixements tant de l'àrea d'informàtica com de l'àrea de l'estadística i les matemàtiques.

"D'acord amb el nostre compromís de treballar per la societat i per la formació dels nostres estudiants, hem identificat la necessitat de crear aquests perfils professionals que generaran una gran aportació de valor a tot el teixit empresarial tant públic com privat", afirma Iñaki Bilbao, vicerector de Transformació Digital de la Universitat CEU San Pablo. "La ciència de dades ens pot permetre millorar la societat, gràcies al tractament de grans volums de dades i a la cerca de solucions que es deriven de la citada anàlisi amb la consegüent acceleració de la transformació digital", afegeix.

Grau en Ciència de Dades

Els alumnes del centre que vulguin endinsar-se en aquesta certificació podran triar entre realitzar un o diversos mòduls i obtenir, per tant, diferents diplomes: Data Curation, un certificat fonamental que permet a l'estudiant aprendre tècniques de curació de dades, incloent-hi preparació de big data amb Hadoop; Advanced Analytics, que permet a l'alumne o alumna expandir les seves competències analítiques, aprenent a desenvolupar models predictius, processament de llenguatge natural i tècniques d'optimització; i el certificat en AI & Machine Learning, amb què els alumnes aprendran en profunditat com funciona el cicle analític i com aplicar intel·ligència artificial i machine learning als problemes relacionats amb el negoci d'una organització.

"Amb cada vegada més empreses que estan implantant tecnologies com l'analítica avançada i la intel·ligència artificial, confiem que la nova titulació formarà els alumnes en un sector que està en auge i els obrirà noves oportunitats. Creiem, a més, que aquesta és la manera d'impulsar el talent en aquestes àrees: conjuminant els coneixements i la tecnologia que aportem des de SAS i l'expertesa d'una institució de referència com les Universitats CEU", reforça el director general de SAS.

Al final de cada mòdul, els alumnes seran reptats a desenvolupar un cas d'ús real d'aplicació dels seus nous coneixements en el marc de la iniciativa CEUTECH for GOOD, enfocat a buscar maneres creatives d'utilitzar les dades per resoldre problemes socials o mediambientals. Un repte que també s'emmarca en l'àmbit del moviment Data4Good, del qual SAS forma part i en el qual contribueix amb iniciatives de gran impacte a escala global. Per a això, els alumnes tindran l'oportunitat d'endinsar-se en el món empresarial. A través de la xarxa SAS Partners, es designaran empreses mentores que posaran a disposició dels alumnes les seves instal·lacions, expertesa i la tecnologia necessària per desenvolupar el projecte.

Una altra de les novetats d'aquest títol és que dona resposta a una tendència a la modernització dels programes acadèmics oferint més flexibilitat als alumnes i permetent-los escollir el seu itinerari educatiu. L'estudiant, doncs, pot cursar tots els mòduls, o tan sols un o dos, segons les seves necessitats i el seu nivell.

Formar el futur científic de dades