Fecha: dijous, 12 de abril de 2018 a las 17:30h

Els missatges que ens envia la demografia

La demografia ens envia missatges, en les seves dades es troben nombroses pistes sobre "oportunitats i riscos no evidents". A rastrejar el germen d'aquests futurs problemes que ja es poden endevinar en les anàlisis demogràfiques es dedica el director de la fundació Renaixement Demogràfic, Alejandro Macarrón. Les seves troballes i reflexions es recullen ara en un nou llibre, Suïcidi demogràfic en occident i mig món, que s'ha presentat a Barcelona en un acte organitzat per la ACdP.

A Espanya, l'envelliment de la població posa en qüestió no només la viabilitat de l'estat del benestar sinó l'existència mateixa de certes comunitats. En regions com Galícia o províncies com Zamora el nombre de defuncions duplica o triplica al de naixements. Podrien articular-se solucions, però "no hi ha consciència del problema", lamenta Macarrón, que ha recordat que la crisi demogràfica no figura entre les principals preocupacions dels espanyols en les successives enquestes de l'INE.

A la despreocupació pel problema coadjuven certes ideologies no propícies a la natalitat i que dificulten una anàlisi objectiva de les xifres. "Això podria estudiar-se ben si hi hagués ganes, si hi hagués una voluntat de solucionar el tema no subjecta a ideologies. El pitjor enemic de la intel·ligència és la ideologia, perquè ens costa assimilar allò que no ens agrada", ha apuntat.

I al nostre país el que és clar, a judici Macarrón, és que es necessiten estímuls a la natalitat. "S'hi haurien de dedicar diversos punts del PIB". Però no es tracta només d'una qüestió de diners. "Hi ha una part econòmica que es pot optimitzar i hi ha una altra que té a veure els valors".

Macarrón ha estat acompanyat pel propagandista del Centre de Barcelona i membre del Consell acadèmic de la nostra universitat, José Andrés Rozas, que, des de la seva perspectiva d'expert en temes tributaris i de pressupost públic ha destacat la conveniència de fomentar la descendència. "Si algú està fent l'esforç d'aportar capitalització a la societat, cal compensar-li-ho perquè està contribuint a la conservació del model".

Demografia