馃帗 Els missatges que ens envia la demografia

A rastrejar el germen d'aquests futurs problemes que ja es poden endevinar en les an脿lisis demogr脿fiques es dedica el director de la fundaci贸 Renaixement Demogr脿fic, Alejandro Macarr贸n.

Fecha: dijous, 12 de abril de 2018 a las 17:30h

Els missatges que ens envia la demografia

La demografia ens envia missatges, en les seves dades es troben nombroses pistes sobre "oportunitats i riscos no evidents". A rastrejar el germen d'aquests futurs problemes que ja es poden endevinar en les an脿lisis demogr脿fiques es dedica el director de la fundaci贸 Renaixement Demogr脿fic, Alejandro Macarr贸n. Les seves troballes i reflexions es recullen ara en un nou llibre, Su茂cidi demogr脿fic en occident i mig m贸n, que s'ha presentat a Barcelona en un acte organitzat per la ACdP.

A Espanya, l'envelliment de la poblaci贸 posa en q眉esti贸 no nom茅s la viabilitat de l'estat del benestar sin贸 l'exist猫ncia mateixa de certes comunitats. En regions com Gal铆cia o prov铆ncies com Zamora el nombre de defuncions duplica o triplica al de naixements. Podrien articular-se solucions, per貌 "no hi ha consci猫ncia del problema", lamenta Macarr贸n, que ha recordat que la crisi demogr脿fica no figura entre les principals preocupacions dels espanyols en les successives enquestes de l'INE.

A la despreocupaci贸 pel problema coadjuven certes ideologies no prop铆cies a la natalitat i que dificulten una an脿lisi objectiva de les xifres. "Aix貌 podria estudiar-se ben si hi hagu茅s ganes, si hi hagu茅s una voluntat de solucionar el tema no subjecta a ideologies. El pitjor enemic de la intel路lig猫ncia 茅s la ideologia, perqu猫 ens costa assimilar all貌 que no ens agrada", ha apuntat.

I al nostre pa铆s el que 茅s clar, a judici Macarr贸n, 茅s que es necessiten est铆muls a la natalitat. "S'hi haurien de dedicar diversos punts del PIB". Per貌 no es tracta nom茅s d'una q眉esti贸 de diners. "Hi ha una part econ貌mica que es pot optimitzar i hi ha una altra que t茅 a veure els valors".

Macarr贸n ha estat acompanyat pel propagandista del Centre de Barcelona i membre del Consell acad猫mic de la nostra universitat, Jos茅 Andr茅s Rozas, que, des de la seva perspectiva d'expert en temes tributaris i de pressupost p煤blic ha destacat la conveni猫ncia de fomentar la descend猫ncia. "Si alg煤 est脿 fent l'esfor莽 d'aportar capitalitzaci贸 a la societat, cal compensar-li-ho perqu猫 est脿 contribuint a la conservaci贸 del model".

Demografia