🎓 Les dones en el discurs eclesiàstic

En el marc de les activitats de la 'Càtedra Rei Martí l'Humà, Comte Barcelona' se celebra taula rodona "Les dones en el discurs eclesiàstic. Espanya, França, Portugal i Itàlia (segles XVI-XVIII)".

Fecha:


  • Comienza: dimecres, 20 de octubre de 2021 a las 17:00h
  • Finaliza: dimecres, 20 de octubre de 2021 a las 18:30h
Lugar:


  • On Line
Contacto

Les dones en el discurs eclesiàstic

En el marc de les activitats de la 'Càtedra Rei Martí l'Humà, Comte Barcelona' se celebra taula rodona "Les dones en el discurs eclesiàstic. Espanya, França, Portugal i Itàlia (segles XVI-XVIII)".

El discurs eclesiàstic ha tingut moltes formes d'expressió manifestades, ja a través dels confessionaris, ja des de les predicacions en els púlpits, passant per tota la tratadística manuscrita i impresa. L'objectiu de la taula tractar l'efecte que això va tenir en la pràctica devocional i escrita en la dona en l'Antic Règim.

Per a això la directora de la Càtedra, Dra. Rosa Maria Alabrús, ha reunit un planter de reconegudes filòlogues i historiadores, especialistes a escala internacional, que conversaran sobre aquestes qüestions:

Alison Weber (Universitat de Virgínia) sobre "Antonio Arbiol, sor Jacinta Atondo i l'espiritualitat femenina en les albors de la Il·lustració; Marina Caffiero (Università della Sapienza, Roma), sobre les "Profetisses a judici a la fi del XVIII", quan després de l'expulsió de la Companyia de Jesús, algunes d'elles reivindicaven el retorn dels pares jesuïtes en plena Il·lustració; Mª Luisa Jacquinet (Universitat Autònoma de Lisboa), amb la seva "Religiositat femenina i discurs eclesiàstic de resistència jacobea enfront de les directrius il·lustrades del marquès de Pombal a Portugal"; Javier Burrieza (Universitat de Valladolid) i les seves "Notes sobre els jesuïtes entorn de la dona en plena Il·lustració"; Ricardo García Cárcel (Universitat Autònoma de Barcelona), amb la seva "La retòrica de les aparences sobre la dona"; Isabella Iannuzi (Università LUMSA, Roma) que tractarà "El Memorial d'Hernando de Talavera per a l'educació de les religioses"; Rosa Alabrús, que analitzarà els tractats eclesiàstics entre el Barroc i la Il·lustració entorn de la dona; i, finalment, els dos doctorands Mª Asunción Villalba i Olivella (Universitat Abat Oliba CEU) i Vicente Lorente Pérez (UNED), que plantejaran el discurs de les Congregacions de les Filles de la Caritat i dels Servitas.

La taula inclourà també la presentació del llibre que aquest grup de recerca dirigit per la Dra. Alabrús acaba de publicar en l'Editorial Sílex, amb el seu director Ramiro Domínguez. El llibre propicia un estudi comparatiu en el marc europeu de les pràctiques devocionals: Les dones en el discurs eclesiàstic. Espanya, França, Portugal i Itàlia (segles XVI-XVIII), Sílex, Madrid, setembre de 2021.

Es pot seguir la sessió mitjançant aquest enllaç. Consulta el programa sencer
 

Les dones en el discurs eclesiàstic