🎓 Drets del nen en contextos de conflicte

La salvaguarda d'un espai d'immunitat per al desenvolupament personal dels nens inspira el conjunt de Drets del Nen que es van identificar durant segle passat. No obstant això, aquesta esfera és sovint vulnerada, especialment en contextos de guerra o violència.

Fecha:


  • Comienza: dimecres, 20 de de novembre de 2019 a las 10:00h
  • Finaliza: dimecres, 20 de de novembre de 2019 a las 19:00h
Lugar:


  • Saló de Graus
Contacto

Drets de l'infant en contextos de conflicte

La salvaguarda d'un espai d'immunitat per al desenvolupament personal dels nens inspira el conjunt de drets de la infància que es van concretar durant segle passat. No obstant això, aquesta esfera sovint és vulnerada, especialment en contextos de guerra o violència.

En complir-se trenta anys de la Convenció de Drets de l'Infant, seixanta de la Declaració de Drets dels Infants i setanta de la inclusió d'una menció especial en l'àmbit de la protecció civil dins de la Convenció de Ginebra, la nostra Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural dedica al tema dels nens afectats per la guerra la V Jornada de Drets dels Infants.

La jornada s'obrirà a les 09:00 amb unes paraules del rector, Rafael Rodríguez-Ponga; la directora de la Càtedra UNESCO, Carmen Parra, i el director de les jornades, Xavier Puigdollers. Seguidament, s'impartirà una conferència marc, en què la presidenta de l'Associació de Nacions Unides Espanya, Eulàlia Pascual, donarà resposta a la pregunta sobre si es pot protegir els nens dels efectes de la guerra.

Després d'aquesta intervenció, es faran una sèrie de taules rodones temàtiques:

  • El Dret (9:40): Carmen Parra, directora de la Càtedra UNESCO i professora de Dret Internacional ("Els drets dels infants víctimes de la guerra"); Xavier Puigdollers, director de l'Espai Persona ("La protecció de la infància en temps de conflicte"); Joan Lluís Pérez Francesch, director de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials ('Els infants en els nous escenaris de la guerra: les guerres híbrides').
  • Víctimes (11:30): José Mas Campos, coordinador d'emergències de Metges sense Fronteres ("La protecció dels nens en territoris de conflicte i en grans catàstrofes"); Mohamed Abdelouahed Allaoui, tècnic del Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades de la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania ("Les polítiques públiques en el cas dels menors no acompanyats"); Rosa Maria Muñoz, hospitalarias de Santa Ana ('Danys col·laterals, víctimes de la guerra').
  • Buscant la Pau (16:00): Juan Carlos Valero, periodista i professor de Periodisme de la nostra universitat ("La informació: com comuniquem la informació sobre la infància en els conflictes armats"); Francisco Villacampa, doctor en Dret i expert en terrorisme internacional ("La captació de nens en grups terroristes. La prevenció"); Jordi Palou, advocat i expert en mediació internacional ("Buscant la pau a través de la mediació").

A més, durant el dia s'instal·laran a la universitat estands informatius de diverses organitzacions relacionades amb la promoció de la pau i la infància.

 

Drets de l'infant en contextos de conflicte