馃帗 Drets del nen en contextos de conflicte

La salvaguarda d'un espai d'immunitat per al desenvolupament personal dels nens inspira el conjunt de Drets del Nen que es van identificar durant segle passat. No obstant aix貌, aquesta esfera 茅s sovint vulnerada, especialment en contextos de guerra o viol猫ncia.

Fecha:


  • Comienza: dimecres, 20 de novembre de 2019 a las 10:00h
  • Finaliza: dimecres, 20 de novembre de 2019 a las 19:00h
Lugar:


  • Sal贸 de Graus
Contacto

Drets de l'infant en contextos de conflicte

La salvaguarda d'un espai d'immunitat per al desenvolupament personal dels nens inspira el conjunt de drets de la inf脿ncia que es van concretar durant segle passat. No obstant aix貌, aquesta esfera sovint 茅s vulnerada, especialment en contextos de guerra o viol猫ncia.

En complir-se trenta anys de la Convenci贸 de Drets de l'Infant, seixanta de la Declaraci贸 de Drets dels Infants i setanta de la inclusi贸 d'una menci贸 especial en l'脿mbit de la protecci贸 civil dins de la Convenci贸 de Ginebra, la nostra C脿tedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Di脿leg Intercultural dedica al tema dels nens afectats per la guerra la V Jornada de Drets dels Infants.

La jornada s'obrir脿 a les 09:00 amb unes paraules del rector, Rafael Rodr铆guez-Ponga; la directora de la C脿tedra UNESCO, Carmen Parra, i el director de les jornades, Xavier Puigdollers. Seguidament, s'impartir脿 una confer猫ncia marc, en qu猫 la presidenta de l'Associaci贸 de Nacions Unides Espanya, Eul脿lia Pascual, donar脿 resposta a la pregunta sobre si es pot protegir els nens dels efectes de la guerra.

Despr茅s d'aquesta intervenci贸, es faran una s猫rie de taules rodones tem脿tiques:

  • El Dret (9:40): Carmen Parra, directora de la C脿tedra UNESCO i professora de Dret Internacional ("Els drets dels infants v铆ctimes de la guerra"); Xavier Puigdollers, director de l'Espai Persona ("La protecci贸 de la inf脿ncia en temps de conflicte"); Joan Llu铆s P茅rez Francesch, director de l'Institut de Ci猫ncies Pol铆tiques i Socials ('Els infants en els nous escenaris de la guerra: les guerres h铆brides').
  • V铆ctimes (11:30): Jos茅 Mas Campos, coordinador d'emerg猫ncies de Metges sense Fronteres ("La protecci贸 dels nens en territoris de conflicte i en grans cat脿strofes"); Mohamed Abdelouahed Allaoui, t猫cnic del Comit猫 per a l'Acollida de les Persones Refugiades de la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania ("Les pol铆tiques p煤bliques en el cas dels menors no acompanyats"); Rosa Maria Mu帽oz, hospitalarias de Santa Ana ('Danys col路laterals, v铆ctimes de la guerra').
  • Buscant la Pau (16:00): Juan Carlos Valero, periodista i professor de Periodisme de la nostra universitat ("La informaci贸: com comuniquem la informaci贸 sobre la inf脿ncia en els conflictes armats"); Francisco Villacampa, doctor en Dret i expert en terrorisme internacional ("La captaci贸 de nens en grups terroristes. La prevenci贸"); Jordi Palou, advocat i expert en mediaci贸 internacional ("Buscant la pau a trav茅s de la mediaci贸").

A m茅s, durant el dia s'instal路laran a la universitat estands informatius de diverses organitzacions relacionades amb la promoci贸 de la pau i la inf脿ncia.

 

Drets de l'infant en contextos de conflicte