🎓 "Ens han educat per dir que sempre estem bé"

La Universitat va acollir la conferència inicial del Cicle de Conferències sobre Educació Emocional que organitza la Fundació Persona, Societat i Cultura

Fecha: dimarts, 08 de de maig de 2018 a las 17:00h

"Ens han educat per dir que sempre estem bé"

La Universitat va acollir la conferència inicial del Cicle de Conferències sobre Educació Emocional que organitza la Fundació Persona, Societat i Cultura, amb el suport de Departament de Psicologia.

La primera sessió es va desenvolupar sota el lema "El docent com a líder socio-emocional en l'àmbit educatiu" i va ser conduïda per la pedagoga i integradora social, Leticia Garcés. La ponent, que és fundadora de la plataforma Padres Formados, va parlar del paper del lideratge socio-emocional que psicòlegs i educadors desenvolupen en l'espai educatiu. En aquest context, va analitzar com donar suport a aquests professionals i els reptes que comporta orientar als alumnes en el seu desenvolupament integral.

Garcés ha reivindicat la necessitat que existeix per a desenvolupar les competències emocionals mitjançant l'educació emocional, que consisteix a "conèixer i connectar amb les teves pròpies emocions, aprendre a gestionar-les i treballar l'escolta activa". És necessari "aconseguir que l'altra persona vegi la realitat des d'un altre punt de vista". Així i tot, va apuntar que aquesta falta d'educació emocional també està present en els mateixos docents. "El docent a vegades viu malament una emoció, a vegades és un immadur emocional", quan passa això, l'educador recorre a donar indicacions a l'alumne com per exemple, «no ploris aquí, t'ho passaràs molt bé» i no hauria de ser així. Segons Garcés, el mestre ha de deixar que els alumnes mostrin i expressin les seves emocions, "no es tracta només de dir-li a un nen que no ha de pegar a un altre, sinó de fer-li entendre que aquest gest també fa mal". De fet, "l'últim que necessita un nen quan està esverat és que li diguin que es tranquil·litzi quan no pot", ha assegurat Garcés.

Mostrar les nostres emocions no és tan senzill, ja que "ens han educat per dir que sempre estem bé". Com que no ens familiaritzem ni estudiem emocional des de petits, quan patim alguna emoció que no aconseguim justificar i qualificar d'irracional, no ens llencem a explicar què ens passa realment. Com explica Garcés, "si la tristesa no em permet expressar felicitat, la negaré; si la por no l'aconsegueixo justificar, l'ocultaré i si no es compleixen les meves expectatives, em decebré".