🎓 En Elcano comença el fil que ens uneix al Pacífic

El Congrés '500 anys de l'Oceà Pacífic', que se celebra per a commemorar el cinquè centenari de la primera trobada entre europeus i oceànics, ha començat amb una significació de la importància de la circumnavegació capitanejada per Juan Sebastián Elcano. No en va, va ser l'arribada de l'expedició de la Magallanes i Elcano a l'illa de Guam la que va possibilitar aquesta primera trobada.

Fecha: divendres, 03 de de setembre de 2021 a las 16:00h

En Elcano comença el fil que ens uneix al Pacífic

El congrés 500 Anys de l'Oceà Pacífic, que se celebra per commemorar el cinquè centenari de la primera trobada entre europeus i oceànics, ha començat amb una reivindicació de la importància de la circumnavegació capitanejada per Juan Sebastián Elcano. I és que, de fet, va ser l'arribada de l'expedició de Magallanes i Elcano a l'illa de Guam la que va possibilitar aquesta primera trobada.

La ponderació del pes d'Elcano té sentit també des del punt de vista de les relacions internacionals. Com ha subratllat el director general de Casa Àsia, Javier Parrondo, recordar l'impacte d'aquest fet històric té transcendència "per als que reivindiquem el caràcter asiàtic de la nostra política exterior". En un context geopolític en el qual l'entorn del Pacífic guanya pes com a eix de les relacions internacionals, és interessant conrear tot allò que ens connecti amb l'entorn indopacífic, ha reflexionat.

I és que Elcano és la figura que vincula la història d'Espanya amb el Pacífic. Per aquest mateix motiu, "desconèixer la figura d'Elcano implica ignorar que Espanya va dominar el Pacífic durant 300 anys", ha observat el director del Departament d'Estudis de Recerca de l'Institut d'Història i Cultura Naval, José Ramón Vallespín. No s'ha referit únicament a un control estrictament polític, sinó també a la tasca d'"exploració i de cartografiat".

El director del congrés i rector de la Universitat, Rafael Rodríguez-Ponga ha considerat que el viatge d'Elcano va ser "la gesta més gran de la història de la humanitat". Des del seu punt de vista, "la primera volta al món marca un canvi radical en el camp científic". Rodríguez-Ponga també s'ha referit als "beneficis per a les relacions internacionals" derivats de l'expedició de Magallanes-Elcano: "Relacions humanes, polítiques i comercials es van desenvolupar totes conjuntament".

Per part banda, la directora de la Càtedra CEU Elcano Primera Volta al Món, María Saavedra, ha cridat a "donar valor al protagonisme d'Elcano en la volta al món". En aquesta línia, creu que cal conferir una projecció "internacional" a la figura del navegant: "Per diversos motius, sona més Magallanes".

La sessió matinal s'ha completat amb dues conferències plenàries. La primera, impartida per la catedràtica d'Història de la Universitat Complutense de Madrid Carmen Sanz, ha versat sobre la implantació de la impremta a les Filipines: "Va ser una de les manifestacions de la primera globalització". En aquest procés, va ser destacable la rapidesa d'alguns exemples d'"hibridació cultural".

La segona conferència plenària ha estat a càrrec del catedràtic d'Història Moderna d'Espanya de la Universitat Complutense Enrique Martínez Ruiz. En la seva intervenció ha exposat les motivacions que van portar Magallanes a presentar el seu projecte a la corona de Castella i les vicissituds que va passar fins a arribar a convèncer el rei Carles I.

El congrés

Amb motiu de la commemoració del cinquè centenari de la primera trobada documentada entre europeus i habitants de l'oceà Pacífic, se celebra el congrés 500 Anys de l'Oceà Pacífic. Està organitzat per la nostra universitat, l'Associació Espanyola d'Estudis del Pacífic i la Càtedra CEU Elcano Primera Volta al Món.

El congrés, que es realitza amb el patrocini de Casa Àsia i Mapfre, es prolongarà durant els dies 4 i 5 de setembre i pot seguir-se en directe a través del web. Col·laboren amb els organitzadors l'Institut d'Història i Cultura Naval i COPE.
 

En Elcano comença el fil que ens uneix al Pacífic