🎓 L'empresa familiar pensa poc en la successió

En el marc de la sessió sobre els principals desafiaments que té davant si l'empresa familiar espanyola, la nostra universitat ha tingut ocasió de presentar les principals conclusions de l'informe 'Les empreses familiars espanyoles davant el repte de la successió'.

Fecha: dimecres, 10 de febrer de 2021 a las 20:15h

L'empresa familiar pensa poc en la successió

En el marc de la sessió sobre els principals desafiaments que té al davant l'empresa familiar espanyola, la nostra universitat ha tingut ocasió de presentar les conclusions principals de l'informe Les empreses familiars espanyoles davant del repte de la successió. Es tracta d'un informe nascut dels treballs del grup Successful Transgenerational Entrepreneurship Practices (STEP), en què la Universitat participa a través de la Càtedra d'Empresa Familiar i Creació d'Empreses. La directora de la Càtedra i professora del grau d'Empresa, Carmen Ruiz, i el professor del grau d'Empresa Fernando Álvarez són dos dels investigadors del projecte.

L'informe mirava de donar resposta a tres qüestions. En primer lloc, saber quin és el grau de planificació de la successió en l'empresa familiar, així com saber la forma en què els actuals líders de l'empresa familiar tenen prevista la seva jubilació. En segon terme, l'estudi indaga en la forma en què el canvi demogràfic impacta en les expectatives successòries. Finalment, es projecta una mirada comparativa entre els líders empresarials de diferents generacions.

La resposta a la primera qüestió és que no arriba a un terç (28 %) la proporció d'empreses familiars que tenen un pla de successió formal. No obstant això, el percentatge d'empreses que sí que tenen definit el que farien en cas d'un traspàs generacional sobrevingut se situa en un 44 %. És a dir, hi ha més grau de previsió davant la contingència inesperada que per a un relleu generacional pautat.

Arribat el moment de la successió, només el 16 % de les 110 empreses consultades descarta plenament que el nou CEO sigui un familiar. En el 57 % dels casos, es veu com una possibilitat factible que el lideratge segueixi dins de la família i el 27 % té clar que el relleu en la direcció ha de recaure en un familiar.

Amb quin criteri es tria successor dins de l'entramat familiar? Gairebé quatre de cada deu empreses familiars (39 %) es guia pel grau d'implicació que hagin mostrat prèviament els candidats. Un 25 % dels enquestats supedita la decisió al criteri del consell.

La falta de previsió sobre com afrontar la successió té correlació en el nombre escàs de directius que tenen idees definides sobre la seva jubilació. Només el 37 % ha pensat en com seria la retirada i a planificar la jubilació. Si gran part dels actuals líders de l'empresa familiar no han dedicat temps per a pensar com serà la seva vida sense estar al capdavant de l'empresa, les generacions més joves sí que tenen clar que no volen prolongar les seves carreres tant de temps com els seus predecessors. L'informe també revela que les noves generacions de directius (generació X i millennials) tenen, en general, més nivell educatiu.

L'empresa familiar pensa poc en la successió