🎓 Proposar i decidir com a 'joves europarlamentaris'

La Universitat ha acollit la fase catalano-balear del Model de Parlament Europeu (MEP). Un debat per a estudiants de primer de Batxillerat que es desenvolupa conforme a les normes i protocols propis del Parlament de la UE.

Fecha: dimarts, 17 de de desembre de 2019 a las 18:45h

Proposar i decidir com joves europarlamentaris

La Universitat ha acollit la fase catalanobalear del Model de Parlament Europeu (MEP), un debat per a estudiants de primer de batxillerat que es desenvolupa d'acord amb les normes i protocols propis del Parlament de la UE. La iniciativa, en la qual han participat alumnes de 13 escoles diferents, està promoguda per la Saint Peter's School Barcelona, dins del projecte que la Fundació Sant Patrici duu a terme a escala europea.

En aquesta nova edició s'han plantejat quatre comissions diferents, amb 17 estudiants cadascuna, per tractar qüestions d'actualitat a Europa. L'objectiu de les comissions creades és el mateix que s'estableix a les institucions comunitàries: fixar posicions que després seran sotmeses a votació en el ple.

Medi ambient, envelliment, digitalització i drets humans

Un dels temes que més preocupen avui dia és el canvi climàtic, i la primera comissió tractava aquesta temàtica. S'hi ha debatut el paper que hi ha de tenir la Unió Europea. En aquest aspecte, s'han proposat diverses idees: un projecte escolar centrat en l'àmbit climàtic, la conscienciació a través dels mitjans de comunicació, una avaluació pública dels efectes de les entitats sobre el medi ambient o l'increment de subsidis.

Un altre tema de debat han estat les estratègies que ha de seguir la UE davant l'envelliment demogràfic. En aquest punt, la comissió ha valorat possibles respostes, com adaptar l'edat de jubilació a l'esperança de vida, incrementar les pensions segons l'IPC o fomentar polítiques de natalitat.

Els participants també han debatut sobre els bitcoins, l'enginyeria econòmica, les criptomonedes i la tecnologia blockchain. En referència a aquesta problemàtica, s'ha proposat la regulació del canvi de divisa, la creació d'algorismes per detectar transaccions amb finalitats il·lícites o la creació de taules de debat amb el propòsit de valorar pròximes legislacions que puguin afectar el blockchain.

Finalment, la comissió ha plantejat diferents solucions al tràfic d'éssers humans. En aquest apartat, s'han plantejat respostes com la col·laboració de la UE amb els navegadors legals per advertir de les conseqüències del consum il·legal, més control policial a les duanes de la UE o la creació de campanyes informatives a través de mitjans de comunicació i trobades educatives a les escoles.

Durant la sessió, l'assemblea ha plantejat dubtes a les comissions amb l'objectiu d'aclarir certs punts proposats i poder decidir la seva posició en la votació final, tal com ho fan al Parlament Europeu.

 

Proposar i decidir com joves europarlamentaris