Fecha: divendres, 10 de de maig de 2024 a las 11:30h
Les eleccions europees del 6 i el 9 de juny tanquen un important rerefons polític. L'agenda de la pròxima legislatura no es contreu a assumptes comercials, econòmics o de consum, sinó que impacten a qüestions essencials sobre l'organització política. Són diverses les qüestions que estan en l'aire: "Què farem per a continuar sent rellevants en el món" Què farem per a defensar el nostre model? Què farem per a defensar-nos de possibles agressions?".
Atès que aquestes són les preguntes que pengen sobre el lustre vinent a la UE, es pot considerar que "les pròximes eleccions europees són un test sobre la qualitat democràtica de la unió". Així ho ha afirmat el director general de Comunicació del Parlament Europeu, Jaume Duch, durant una trobada amb estudiants de la nostra universitat.
Duch considera que la passada legislatura ha estat crucial per a la UE. Reptes com el Brexit, la pandèmia o la invasió d'Ucraïna la situaven en la disjuntiva d'enfortir-se o desunir-se. Des del seu punt de vista, ha succeït el primer. Avui, ha assenyalat, "el Brexit és una cosa superada", i la pandèmia i la crisi a Ucraïna han demostrat que "la UE pot ser capaç de prendre decisions que van més enllà de la lletra dels tractats si hi ha voluntat política".
En aquest sentit, s'ha referit a la decisió de mutualitzar el deute per a donar suport als fons Next Generation i als tretze paquets de sancions a Rússia, aprovats tots ells per unanimitat.
Entre les prioritats de la pròxima legislatura, Duch ha enumerat les següents: autonomia estratègica, que inclou aspectes de defensa i seguretat, energia i accés a productes bàsics; ampliació de la UE, capítol en el qual als Balcans se li sumen Ucraïna, Moldàvia i Geòrgia; i la lluita contra el canvi climàtic.
|
CORREU |