🎓 Mètodes i fonts per a la recerca

La Càtedra Rei Martí l'Humà organitza el Curs formatiu “Fonts i mètodes per a la recerca en humanitats i ciències socials”.

Fecha:


  • Comienza: dimarts, 25 de febrer de 2020 a las 13:45h
  • Finaliza: dimarts, 24 de març de 2020 a las 13:45h
Lugar:


Contacto

Mètodes i fonts per a la recerca

La Càtedra Rei Martí l'Humà organitza el curs formatiu “Fonts i mètodes per a la recerca en humanitats i ciències socials”. Aquest curs pretén donar a conèixer les fonts documentals disponibles, prioritàriament inèdites, de l'època moderna i contemporània. Es farà amb dues visites culturals a dues de les principals institucions de Barcelona: l'Arxiu de la Corona d'Aragó (ACA) i l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB).

L'objectiu d'aquestes visites és aprofundir en les metodologies més innovadores amb les quals la recerca en humanitats i ciències socials pot reafirmar-se per aconseguir en millors condicions l'accés a projectes de recerca, treballs de grau i màster, tesis doctorals, etc.

Les visites a les fonts de l'ACA i de l'AHCB serviran per aprofundir en l'àmbit de les humanitats, la comunicació i l'educació, així com de les ciències socials en general i totes les inquietuds culturals en aquests escenaris, per la qual cosa en les sessions d'aquest cicle es podrà trobar un bon vehicle d'expansió i renovació.

La sessió a l’ACA serà de gran utilitat per conèixer fonts que van des de les cròniques medievals i modernes, passant per una gran varietat de textos manuscrits o impresos diversos, relatius a educació, cultura i pensament, fins a la documentació jurídica i politicosocial. D'altra banda, a l’AHCB es farà èmfasi especial als diaris i a l'àmbit de la cultura, l'educació i la comunicació.

El curs formatiu va dirigit a alumnes de grau, postgrau, màster i doctorat (Història, Filosofia i Filologia i Creació Artística, així com de Dret i Ciències Polítiques) i com a formació permanent de professorat.

Aquestes dues sessions, que organitza la directora de la Càtedra Rei Martí l'Humà, Comte de Barcelona, Rosa María Alabrús, i en què col·laboren la Universitat juntament amb l'Institut CEU d'Humanitats Ángel Ayala, l'Arxiu de la Corona d'Aragó i l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, es desenvoluparan en diferents dies:

  • 25 de febrer de 16:30 a 17:15. El director de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, Carlos López Rodríguez, farà una visita comentada a l'antic Arxiu de la Corona d'Aragó i Torre del Rei Martí.
  • 25 de febrer de 17:30 a 18:15. El sotsdirector de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, Alberto Torra, impartirà la conferència "Iniciació al coneixement dels fons documentals de l'Arxiu de la Corona d'Aragó".
  • 24 de març de 16:00 a 18:30. S'impartirà un taller i una pràctica cultural sobre els fons municipals de l'AHCB. Al llarg de la jornada es recorrerà l'espai de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, fonamentalment la premsa de l'Hemeroteca en els segles XVIII, XIX i XX.

Consulta'n el programa aquí

Mètodes i fonts per a la recerca