🎓 Fer universitat en territoris de frontera

La nostra universitat ha acollit la conferència 'Universitats en contextos de violència extrema', impartida pel prorector de la Pontifícia Universitat Catòlica de l'Equador (Seu Maragda), Diego Jiménez.

Fecha: dijous, 23 de de maig de 2024 a las 18:30h

Fer universitat en territoris de frontera

La nostra universitat ha acollit la conferència 'Universitats en contextos de violència extrema', impartida pel prorector de la Pontifícia Universitat Catòlica de l'Equador (Seu Maragda), Diego Jiménez. La sessió s'organitzava en el context del projecte 'Universitats de frontera', promogut pel Secretariat Diocesà de Pastoral Universitària i Missions de l'Arquebisbat de Barcelona, en col·laboració amb la nostra universitat, la Universitat Ramón Llull i l'Ateneu Universitari Sant Pacià.

Jiménez només ha necessitat al·ludir a unes quantes dades per a evidenciar el caràcter fronterer de la regió on es troba la universitat que dirigeix. Amb els seus 139 morts per cada cent mil habitants, Esmeralda és una de les tres zones més perilloses del món, ha subratllat. La violència és la punta de l'iceberg d'un context de pobresa (26,2% de la població en situació de pobresa extrema) i de riscos naturals amb un gran potencial devastador.

Com ha assenyalat Jiménez, la violència "no neix en una situació en la qual els drets fonamentals estiguin assegurats". L'accés a l'educació es veu ressentit. Hi ha 60.000 persones en edat d'estudiar no matriculats. I dels 12.000 graduats en secundari de l'any passat, només 4.000  van postular a una plaça. Finalment, únicament 2.947 van accedir a una plaça.

No obstant això, cada estudiant compta. "En un context com l'Esmeralda, un jove que va a la universitat és un jove al qual se li treu del carrer i la via de la violència", ha observat Jiménez. D'aquí la importància de la labor de la PUCE.

Malgrat els esforços d'aquesta universitat, queden molts reptes que no pot abordar sola. "Es necessiten polítiques serioses d'inversió social". En el context universitari, els objectius a curt termini seria retenir als estudiants (la meitat abandona abans de quart semestre), la garantia d'un finançament estable i augmentar les possibilitats que els joves accedeixin a la universitat.
 

Fer universitat en territoris de frontera