Fecha:


  • Comienza: dimarts, 16 de octubre de 2018 a las 08:00h
  • Finaliza: dimecres, 17 de octubre de 2018 a las 08:00h
Lugar:


  • Saló de Graus
Contacto

Claus geoestratègiques de la seguretat i la defensa

La Universitat acull la primera edició del cicle de Conferències per a l'Educació en Seguretat i Defensa, que organitza en el marc de la Càtedra UNESCO de Paz, Solidaritat i Diàleg Intercultural amb la col·laboració de la Delegació de Defensa a Catalunya.

Aquest cicle neix amb vocació de continuïtat per establir un fòrum acadèmic de divulgació de les coordenades en què se situen els grans desafiaments a la seguretat i la defensa des d'una perspectiva global. A més, es reflexionarà sobre el paper que exerceixen en aquest escenari global tant les forces armades com la societat civil.

El cicle es desenvoluparà en dues fases. La primera d'elles se celebrarà durant els dies 16 i 17 d'octubre. "Terrorisme yihadista" és el títol de la conferència inaugural, que impartirà l'investigador principal i director del Programa sobre terrorisme global del Real Institut Elcano, Fernando Reinares. Seguidament, s'obrirà un bloc dedicat a analitzar el jihadisme i la radicalització des de diferents prismes: militar, educatiu, mediàtic i psicològic. Intervindran en aquest bloc el director de l'Institut Español d'Estudis Estratègics, Francisco José Dacoba Cerviño, el coordinador del servei de mediació comunitària de l'Ajuntament de L' Hospitalet, Óscar Negredo, el periodista de La Vanguardia i expert en temes de terrorisme jihadista, Eduardo Martín Pozuelo, i el psicòleg Mario Toboso.

La sessió del dia 17 d'octubre es dedicarà al denominat Dret dels Conflictes. El fiscal de la Sala Militar del Tribunal Suprem, Mario Lanz Raggio, obrirà el torn d'intervencions amb una ponència sobre el paper del Dret Internacional Humanitari en el context bèl·lic i armamentístic actual. Després d'una pausa, intervindran el president del Tribunal Militar Territorial III, José María Seoane González, l'assessor de la Inspecció General de l'Exèrcit de Terra, Marcelo Ortega Gutiérrez-Maturana, la secretària relatora del Tribunal Militar III, Ana Sánchez Díaz, i el professor de Dret internacional de la UOC i i expert en Drets Humans i Conflictes internacionals, Víctor Sánchez.

Durant els dies 13 i 14 de novembre se celebrarà la segona fase d'aquest cicle de Conferències per a l'Educació en Seguretat i Defensa.