Fecha:


  • Comienza: dimarts, 16 de octubre de 2018 a las 09:00h
  • Finaliza: dimecres, 17 de octubre de 2018 a las 09:00h
Lugar:


  • Saló de Graus
Contacto

Claus geoestratègiques de la seguretat i la defensa

La Universitat acull la primera edició del cicle de Conferències per a l'Educació en Seguretat i Defensa, que organitza en el marc de la Càtedra UNESCO de Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural amb la col·laboració de la Delegació de Defensa a Catalunya.

Aquest cicle neix amb vocació de continuïtat per establir un fòrum acadèmic de divulgació de les coordenades en les quals se situen els grans desafiaments a la seguretat i la defensa des d'una perspectiva global. A més, es reflexionarà sobre el paper que exerceixen en aquest escenari global tant les forces armades com la societat civil.

El cicle es desenvoluparà en dues fases. La primera d'elles se celebrarà durant els dies 16 i 17 d'octubre. "Terrorisme yihadista" és el títol de la conferència inaugural, que impartirà l'investigador principal i director del Programa sobre terrorisme global del Real Institut Elcano, Fernando Reinares. Seguidament, s'obrirà un bloc dedicat a analitzar el jihadisme i la radicalització des de diferents prismes: militar, educatiu, mediàtic i psicològic. Intervindran en aquest bloc el director de l'Institut Espanyol d'Estudis Estratègics, Francisco José Dacoba Cerviño, el coordinador del servei de mediació comunitària de l'Ajuntament de L' Hospitalet, Óscar Negredo, el sotsdirector coordinació Informatius i Programes RTVE Catalunya, Marc Sala, i el psicòleg Mario Toboso.

La sessió del dia 17 d'octubre es dedicarà al denominat Dret dels Conflictes. El magistrat de la Sala V Tribunal Suprem, Fernando Pignatelli, obrirà el torn d'intervencions amb una ponència sobre el paper del Dret Internacional Humanitari en el context bèl·lic i armamentístic actual. Després d'una pausa, intervindran el president del Tribunal Militar Territorial III, José María Seoane González, l'assessor de la Inspecció General de l'Exèrcit de Terra, Marcelo Ortega Gutiérrez-Maturana, i la secretària relatora del Tribunal Militar III, Ana Sánchez Díaz.

Durant els dies 14 i 15 de novembre se celebrarà la segona fase d'aquest cicle de Conferències per a l'Educació en Seguretat i Defensa.