🎓 Gir en l'acció exterior dels Estats Units

L'arribada de Joe Biden al capdavant de la Casa Blanca pot comportar un gir estratègic de la política exterior estatunidenca. D'una banda, és previsible que els esforços es dirigeixin preferentment cap a l'àrea del Pacífic. Per un altre, la disjuntiva entre democràcia i autoritarisme es presenta com un previsible eix vertebrador de l'acció nord-americana a escala global.

Fecha: dimarts, 26 de gener de 2021 a las 17:30h

Gir en l'acció exterior dels Estats Units

L'arribada de Joe Biden al capdavant de la Casa Blanca pot comportar un gir estratègic de la política exterior estatunidenca. D'una banda, és previsible que els esforços es dirigeixin preferentment cap a l'àrea del Pacífic. De l'altra, la disjuntiva entre democràcia i autoritarisme es presenta com un previsible eix vertebrador de l'acció nord-americana a escala global.

Aquesta és una de les conclusions de la ponència impartida per l'investigador principal de l'Institut d'Estudis Nord-americans, Jeff Michaels. La sessió, titulada "La política exterior de l'Administració de Biden", estava organitzada per la nostra Càtedra d'Estudis Mundials Antoni de Montserrat i l'Institut d'Estudis Nord-americans, en el marc del conveni de col·laboració que hi ha entre totes dues institucions.

Durant la intervenció, que ha tingut lloc a l'Institut Barcelona d'Estudis Internacionals, Michaels ha identificat els tres aspectes clau de la política exterior de l'Administració Biden: la importància del simbolisme en les relacions internacionals, la necessitat de marcar diferències amb les polítiques de Trump i les prioritats polítiques de Washington en el període dels propers quatre anys.

Dins d'aquests tres pilars, aquest especialista considera que l'agenda exterior de Biden i Blinken tindrà com a prioritat la reincorporació a fòrums multilaterals, com l'Aliança Atlàntica o l'Organització Mundial de la Salut. També s'albira en un horitzó no gaire llunyà la reactivació de compromisos trencats durant l'era Trump: canvi climàtic o l'acord nuclear amb l'Iran.
 

Gir en l'acció exterior dels Estats Units