馃帗 Febleses i fortaleses dels gitanos davant la crisi

El nostre vicerector de Relacions Institucionals, Sergi Rodr铆guez L贸pez-Ros, que ha dedicat gran part de la seva producci贸 bibliogr脿fica a les tradicions i realitats pr貌pies de la cultura gitana, adverteix d'aquesta situaci贸.

Fecha: dimecres, 06 de maig de 2020 a las 16:30h

Debilitats i fortaleses dels gitanos davant la crisi

Quan s'analitzen les diferents fases, els programes i mesures que apliquen les autoritats per afrontar el coronavirus i les seves conseq眉猫ncies, cal considerar que no operen sobre un cos homogeni. La societat 茅s diversa i, dins seu, hi ha col路lectius amb diferents necessitats i graus de vulnerabilitat. Un d'ells 茅s el dels gitanos, una comunitat que afrontava en pitjors condicions l'amena莽a de la Covid-19 i que ara tamb茅 sembla m茅s mal situada per fer front a la crisi econ貌mica que es preveu.

El nostre vicerector de Relacions Institucionals, Sergi Rodr铆guez L贸pez-Ros, que ha dedicat gran part de la seva producci贸 bibliogr脿fica a les tradicions i realitats pr貌pies de la cultura gitana, adverteix d'aquesta situaci贸. Des del seu punt de vista, hi ha el perill que els gitanos quedin marginats dels plans de recuperaci贸 econ貌mica, ja que "per la seva concepci贸 de la feina i del consum, els gitanos no s贸n tinguts en compte pel sistema econ貌mic".

A m茅s, hi ha una altra circumst脿ncia que deixa el col路lectiu gitano m茅s exposat davant les seq眉eles econ貌miques de la pand猫mia. I 茅s que, com assenyala Rodr铆guez L贸pez-Ros, "a causa de la seva majorit脿ria condici贸 d'aut貌noms, la crisi els afectar脿 de manera especial".

Tot aix貌 pesar脿 sobre un grup social que, previsiblement, sortir脿 molt colpejat de l'emerg猫ncia sanit脿ria. "La manca d'una alimentaci贸 equilibrada i la vida en grans blocs, on molta gent comparteix poc espai, els fa m茅s vulnerables al coronavirus".

D'altra banda, si el confinament 茅s una mesura molt onerosa per a qualsevol persona, ho 茅s encara m茅s per a alg煤 amb la mentalitat gitana tradicional, en qu猫 "la llibertat, la vida en comunitat i contacte amb la naturalesa" s贸n aspectes fonamentals, descriu el nostre vicerector de Relacions Institucionals.

Per貌 no tot s贸n febleses, la cultura gitana est脿 plena de valors de gran utilitat en aquests temps. "La q眉esti贸 per als gitanos 茅s ser, no tenir". Dins d'aquesta comprensi贸 del m贸n, afloren "la defensa de la vida, la fam铆lia com a centre de la societat, la solidaritat com a motor de les relacions socials o una concepci贸 m茅s humana de la feina". Principis, tots ells, que poden servir d'exemple a la societat en conjunt, reflexiona aquest professor.

Debilitats i fortaleses dels gitanos davant la crisi