Fecha: dilluns, 12 de febrer de 2018 a las 10:00h

Les grans idees estan sota les simplement bones

"Si hi ha funció, hi haurà creativitat, si no n'hi ha, estarem davant una estupidesa". Aquesta afirmació del professor de Creativitat de la Universitat, Mariano Baños, revela no només la diferència entre la mera ocurrència i la veritable aportació creativa, sinó també que el creatiu es relaciona amb la utilitat i, per tant, és un enfocament aplicable en tots els terrenys. D'aquí la celebració d'un Taller de Pensament Lateral dirigit de forma transversal a tota la comunitat alumni i que ha conduït el mateix Baños.

Si la creativitat és quelcom necessari en tots els àmbits i no es restringeix a vedats exclusius de genialitat, la pregunta que sorgeix és si aquesta es pot aprendre. Segons ha explicat Baños, el que es pot fer és adoptar és una actitud de rebel·lia enfront de les rutines preestablertes que tracta d'imposar-nos el nostre cervell. En el funcionament normal de la persona, "a poc a poc s'integren patrons que ens permeten moure'ns pel món sense pensar, quedem així en mans d'un record o d'un capritx. Som així, i sabent-ho, la qual cosa podem fer és lluitar contra això", ha afirmat.

La sessió s'havia organitzat sota el lema "La veritat és només una opinió", frase que al·ludia a una de les idees en què més ha insistit Baños: que no hi ha una resposta única als problemes i no cal conformar-se amb la més evident o immediata, sinó tractar d'anar més enllà. "Les grans idees estan sota les bones idees", ha afirmat.

Per tant, per donar amb idees realment creatives és necessari "desmuntar" la convicció que "les coses són com són". Baños ha confrontat els participants en el taller amb aquesta realitat a través amb d'exercicis interactius que els reptaven a enfocar els problemes des de diferents òptiques.

Taller de Pensament Lateral