🎓 La guerra que marcarà els pròxims trenta anys

La guerra d'Ucraïna es produeix sobre el rerefons d'una pretensió de més abast: l'intent de revertir l'ordre mundial basat en regles que va nàixer després de les dues guerres mundials. Per aquesta raó, "la guerra a Ucraïna és una fita que ens marcarà durant els pròxims trenta anys".

Fecha: divendres, 23 de de setembre de 2022 a las 12:30h

La guerra que marcarà els pròxims trenta anys

La guerra d'Ucraïna es produeix sobre el rerefons d'una pretensió de més abast: l'intent de revertir l'ordre mundial basat en regles que va nàixer després de les dues guerres mundials. Per aquesta raó, "la guerra a Ucraïna és una fita que ens marcarà durant els pròxims trenta anys".

Així ho creu que el director del Real Institut d'Estudis Europeus de la Universidad CEU San Pablo, José María Beneyto, que ha impartit una sessió als estudiants de Dret Internacional Públic, en la qual ha presentat el llibre Cap a un nou ordre mundial? La guerra d'Ucraïna i les seves conseqüències (Deusto, 2022).

Sobre els últims moviments en el conflicte ucraïnès, ha assenyalat que Putin està "sota pressió" i els seus últims moviments així ho demostren. Des del seu punt de vista, la convocatòria de referèndums en les zones d'Ucraïna ocupades per les tropes russes expressa que "Putin té pressa per acabar".

Beneyto observa que el mandatari rus es troba en un moment delicat, en una setmana enquèperd vigor el suport dels seus aliats externs i creix la dissidència interna.

Aquesta situació obre un panorama de doble tall. D'una banda, s'afebleix la posició de Putin, però, al mateix temps, ho situa en una tessitura de tensió de la qual poden derivar-se males conseqüències. "Si Putin veu que no hi ha concessions d'occident, té baixes entre els seus socis i s'amplia la dissidència interna, podríem estar a la vora del pitjor".

Fermesa i negociació

En aquest context, Beneyto es decanta per la política "del pal i la carlota". "Cal continuar recuperant territoris, però en algun moment haurem de negociar", ha assenyalat. La clau de tot la té la Xina, raó per la qual cobra especial importància la pròxima elecció del següent secretari general del Partit Comunista Xinès, ha recordat aquest expert en dret internacional i relacions internacionals.

En la línia de l'anàlisi que ofereixen els autors del llibre que publica com a director, Beneyto concedeix gran transcendència històrica a la guerra a Ucraïna. "És una fita que marcarà els pròxims trenta anys".

El rerefons de la confrontació és la intenció de la Xina i Rússia de revertir l'ordre nascut després de la II Guerra Mundial: multilateralisme, respecte a la integritat territorial dels estats, regles i avanç de les democràcies i les llibertats. Per això, "en aquests moments només es pot contemplar guanyar la guerra", ha expressat Beneyto, que prèviament havia assegurat que, d'haver tingut èxit l'operació russa a Ucraïna, "el següent pas hauria sigut Taiwan".

La sessió amb Beneyto estava organitzada per dues càtedres de la Universitat: la Jean Monnet sobre Integració Fiscal a la UE (EUFIS) i la UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural. El ponent ha sigut presentat pel rector, Rafael Rodríguez-Ponga, i el torn de preguntes, moderat pel subdirector de la EUFIS, Miguel Ángel Medina.

La guerra que marcarà els pròxims trenta anys