🎓 ICUSTA invoca el “rearmament doctrinal de la universitat cristiana”

Després d'un període en el qual la universitat ha prioritzat "la gestió" sobre la reflexió, és moment del "rearmament doctrinal de les universitats cristianes".

Fecha: dijous, 16 de de novembre de 2023 a las 18:30h

ICUSTA invoca el “rearmament doctrinal de la universitat cristiana”

Les universitats tomistes del món han reivindicat a Barcelona la necessitat que la Universitat reprengui la seua essència original. I ho fan en un moment en què "fa massa temps que desatenem l'àmbit de la reflexió sobre què és la universitat", ha subratllat el rector de la Universitat CEU Cardenal Herrera, Higinio Marín Pedreño. Després d'un període en el qual la universitat ha prioritzat "la gestió" sobre la reflexió, és moment del "rearmament doctrinal de les universitats cristianes".

I a aquesta tasca s'ha dedicat l'I Congrés Internacional del International Council of Universities on the Spirit of Saint Thomas Aquinas (ICUSTA), que s'ha celebrat en la Universitat. Ho ha fet apel·lant a la figura de Sant Tomàs, sota el lema 'Sant Tomàs i la Universitat'.

El president d'ICUSTA i vicerector de Relacions Internacionals i Investigació de la Universitat, Alessandro Mini, també s'ha qüestionat si la Universitat està invertint esforços en aspectes que no tenen a veure amb la seua finalitat essencial. "Som objecte d'exigències i cal plantejar-se si són una cosa que a la Universitat li correspon donar". El president de l'organització que aglutina més de trenta universitats i institucions adscrites al pensament de Sant Tomàs, ha destacat el pas donat per ICUSTA en el camp de la investigació. "Aquest primer congrés n' és la prova, ja que en sortirà la primera publicació d'ICUSTA amb contingut d'investigació".

El rector, Rafael Rodríguez-Ponga, ha apuntalat la idea de la fidelitat als principis essencials. "Les universitats d'inspiració cristianes hem de ser-ho no només en el moment de la fundació, sinó tenir vocació de coherència i continuïtat. En temps de crisi, una entitat coherent transmet confiança'.

Durant els dos dies que ha durat el Congrés (17 i 18 de novembre), acadèmics d'universitats de l'Argentina, Xile, Mèxic, els Estats Units i Espanya han abordat qüestions d'actualitat de les seues respectives disciplines des de l'òptica del magisteri de Sant Tomàs d'Aquino. Així, s'ha oferit una perspectiva tomista de qüestions com l'educació, l'ecologia, la immigració, la inclusió educativa, l'ètica empresarial, la psicologia o el desenvolupament sostenible.

A més de la nostra universitat, han participat en l'organització del congrés la Universidad CEU San Pablo, la Universidad FASTA, la University of Saint Thomas (Houston), la Universidad de San Sebastián, la Universidad de Santo Tomás i el CEU Centre de Estudios Universitarios Cardenal Spínola.

ICUSTA invoca el “rearmament doctrinal de la universitat cristiana”