🎓 La ràdio resilient busca l'emoció perduda

Passen les dècades i, amb elles, crisis de tota mena i incessants revolucions tecnològiques. I la ràdio segueix en peus. És el mitjà "resilient", que basa la seva capacitat per perdurar en el fet que, a diferència d'altres canals, el seu missatge arriba directament la persona.

Fecha: divendres, 12 de de febrer de 2021 a las 10:15h

La ràdio resilient busca l'emoció perduda

Passen les dècades i, amb elles, crisis de tota mena i revolucions tecnològiques incessants. I la ràdio continua endavant. És el mitjà "resilient", que basa la seva capacitat per perdurar en el fet que, a diferència d'altres canals, el seu missatge arriba directament a la persona. "La ràdio no parla a les masses, et parla a tu", apunta el director del grau en Periodisme, Manel Domínguez.

No obstant això, actualment es troba davant del desafiament de recuperar el seu capital principal: l'emoció. Segons Domínguez, la ràdio corre el risc d'"aplanar-se" en "processos informatius esgotadors per als oients". En aquest sentit, al·ludeix a un procés d'"ultrainformació" que provoca que la ràdio hagi perdut la frescor i el pols emocional que la feia connectar amb l'audiència.

Aquest veterà home de ràdio (en cadenes com RNE o COM Ràdio –actualment, La Xarxa–, en la creació de les quals va estar implicat) considera que avui l'emoció primigènia de les ones pot trobar-se en un altre mitjà: els podcasts. "Estan anant a cau d'orella de la persona. Estan aconseguint l'emoció que sempre havia tingut la ràdio perquè es dirigeix al públic que els vulgui escoltar".

En el Dia Internacional de la Ràdio, Domínguez destaca el fet que la gran diversitat de cadenes i propostes radiofòniques és expressió de la pluralitat democràtica del país. La ràdio expressa salut democràtica i és un mitjà "democràtic" en si mateix, ja que està a l'abast de qualsevol persona, sigui quina sigui la seva extracció social.

En la celebració d'aquesta data tan significativa, que la UNESCO va reconèixer a petició de l'Acadèmia Espanyola de la Ràdio, aquest periodista afirma que la ràdio és un mitjà "etern" perquè, a més de comunicar de persona a persona, és "resilient, democràtic, versàtil i barat".
 

La ràdio resilient busca l'emoció perduda