馃帗 La literatura en la societat digital

La literatura en particular, i les humanitats en general, estan trobant al m贸n digital camps oberts a l'expressi贸 que, alhora, propicien la creaci贸 de nous g猫neres i estils.

Fecha: dissabte, 03 de novembre de 2018 a las 13:15h

La literatura en la societat digital

La literatura en particular, i les humanitats en general, estan trobant al m贸n digital camps oberts a l'expressi贸 que, alhora, propicien la creaci贸 de nous g猫neres i estils. Aquest 茅s un dels missatges que ha vertebrat el desenvolupament del Congr茅s Internacional de les Ci猫ncies Humanes. Organitzat per Global Knowledge Academics (GKA), s'ha celebrat a la nostra universitat durant els dies 2 i 3 de novembre.

L'internacional i multidisciplinari han caracteritzat les sessions. Internacional, perqu猫 han intervingut ponents d'Argentina, Alg猫ria, Ar脿bia Saudita, Brasil, Col貌mbia, Espanya, l'Iraq, M猫xic i Regne Unit. Multidisciplinari, per la diversitat d'enfocaments i 脿mbits que s'han tractat: literatura, educaci贸, pensament pol铆tic, antropologia, art i mem貌ria, sociologia, pol铆tiques d'empresa o realitat virtual.
Literatura a la xarxa

No obstant aix貌, el Congr茅s s铆 que ha tingut un fil conductor, que era el que es proposava en el lema del mateix: "Present i futur de la literatura a la xarxa". Pel que fa a les tend猫ncies liter脿ries a la xarxa, era assumpte gaireb茅 obligat tractar el paper que est脿 jugant el microrelat. A aix貌 s'ha referit la professora de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada de la Universitat CEU San Pablo, Ana Calvo . "Assistim a un renaixement de les formes breus", ha afirmat. De tal magnitud 茅s la transformaci贸 que, segons el parer de la ponent, es pot afirmar que "ens trobem davant una nova praxi cultural". "La brevetat domina el panorama cultural i literari" i proliferen formes d'interacci贸 entre el visual i el textual que faciliten als escriptors "incorporar la fractalitat".

La preponder脿ncia d'all貌 breu no t茅 per qu猫 necess脿riament convertir-se en un imperi del banal. Aix铆, per exemple, ho ha defensat la professora de la Universitat de Salamanca Francisca Noguerol. "Els escriptors de microrelats s'han convertit en grans descriptores de la realitat i de la condici贸 humana". Des del seu punt de vista, no nom茅s 茅s que "la reflexi贸 sigui fonamental en el microrelat", sin贸 que est脿 contribuint al fet que entenguem el m贸n "d'una altra manera". A trav茅s del microrelat s'incorporen formes de pensar que "fan fallida les taxonomies i antropocentrisme" de la cultura occidental, ha observat.

Nous temes i profecies

La societat digital i h铆per-tecnol貌gica incideix tamb茅 en la irrupci贸 de noves tem脿tiques i preocupacions compartides per tota una generaci贸 d'escriptors. 脡s el cas de l'anomenada novel路la posttecnol貌gica, segons ha exposat la professora de la Universitat de Valladolid Teresa G贸mez. Un dels patrons comuns d'aquest tipus de novel路les 茅s el del "viatge de la metr貌polis apocal铆ptica a l'eco-llogaret". Novel路les com a Rendici贸, Zenital o Per si se'n va la llum es fan ress貌 del desig de l'home contemporani d'abandonar la civilitzaci贸 i la paradoxa que la seva fugida no sigui per arribar a la naturalesa aut猫ntica, sin贸 a un succedani. "Hem perdut el camp, quan tornem-hi ens trobem amb l'eco-llogaret, 茅s turisme rural". Aix铆, la qual cosa aquesta literatura reflecteix 茅s la forma en qu猫 "la fugida de la civilitzaci贸 est脿 institucionalitzada per la mateixa civilitzaci贸".

Altres vegades, succeeix que obres escrites d猫cades abans de l'exist猫ncia d'internet resulten prof猫tiques de l'univers que la societat en xarxa ha ofert. Aquesta 茅s una de les lectures que el director del Departament d'Educaci贸 i Humanitats de la nostra universitat, Marcin Kazmierczak, fa del conte La Biblioteca de Babel. El que podem trobar en aquesta obra 茅s com Borges, "en dramatitzar liter脿riament" les teories emantentistas de la kabbalah, ofereix una esp猫cie d'anticipaci贸 de l'univers de sabers desordenats i inacabables que propicia internet.

Calvo, Noguerol, G贸mez i Kazmierczak han estat els ponents plenaris del Congr茅s Internacional de les Ci猫ncies Humanes, que ha albergat quatre sessions de pon猫ncies i l'exposici贸 de p貌sters cient铆fics. Tot amb l'objectiu de reivindicar el paper fonamental de l'investigador en l'"intercanvi de coneixement" i la import脿ncia central de les Humanitats per fer que la societat digital "no nom茅s sigui m茅s eficient, sin贸 tamb茅 m茅s humana". Aix铆 ho han subratllat el director cient铆fic de GKA, Karim J. Gherab-Mart铆n, i la secret脿ria general de la Universitat, Ana Beriain, a l'acte d'inauguraci贸.

 

La literatura en la societat digital