🎓 "The Wire és al món actual el que Dickens a la societat de la revolució industrial"

Una sèrie de televisió com a pretext per analitzar els corrents de fons de la nostra societat, aquest és l'enfocament que desenvolupen els professors de la nostra universitat Jorge Martínez Lucena i Javier Cigüela en el llibre "The Wire University. Ficció i societat des de les cantonades"

Fecha: dijous, 23 de de febrer de 2017 a las 18:00h

"The Wire és al món actual el que Dickens a la societat de la revolució industrial"

Una sèrie de televisió com a pretext per analitzar els corrents de fons de la nostra societat, aquest és l'enfocament que desenvolupen els professors de la nostra universitat Jorge Martínez Lucena i Javier Cigüela en el llibre "The Wire University. Ficció i societat des de les cantonades". Com assenyala Javier Cigüela, les sèries han pres el relleu al cinema en la seva funció de mirall de les realitats socials, i "The Wire" pot ser que sigui la que més matisos aporta en aquest retrat.

Per què un llibre sobre 'The Wire? Què ofereix aquesta sèrie respecte d'altres que també s'ambienten en contextos de criminalitat?

Javier Cigüela: "The Wire" retrata de manera molt complexa, sense simplificar entre bons i dolents, gran part dels mals del nostre temps, associats a la crisi del capitalisme postindustrial: l'atur produït per l'automatització i les deslocalitzacions, l'excessiva connexió entre el poder polític i l'econòmic o la incapacitat de l'Estat per fer front a la complexitat social produïda per la mateixa economia.

Ofereix una visió molt més política de la criminalitat, que evita veure-hi quelcom exòtic, misteriós i intrigant per relatar-la com un fenomen integrat en totes les esferes de la societat, fins al punt que, de vegades, és difícil distingir el que és delicte del que és una pràctica "normal".

“The Wire” ha estat inclosa en el cànon d'estudis d'universitats com Oxford i Berkeley. Quina qualitat de la sèrie justifica aquesta elecció?

JC: Està inclosa en el cànon d'estudis sociològics, criminològics i audiovisuals. La qualitat és bàsicament la seva qualitat cinematogràfica i de guió, que la col·loca a l'altura de qualsevol gran novel·la contemporània; i, per descomptat, la seva profunditat teòrica, en el sentit que la seva descripció dels problemes socials del món contemporani és tan complexa que en ella està integrada la millor antropologia, la millor sociologia i la millor filosofia política.

Quin és el principal ensenyament que ens deixa "The Wire"?

JC: Que en les nostres societats hem aconseguit tal nivell de complexitat que les coses que passen no es poden explicar només per les intencions dels individus sinó que és necessari anar més enllà i explicar quins processos, quines dinàmiques i quines estructures socials estan portant a la societat actual a determinats llocs gairebé per inèrcia.

Encara que sembli contradictori, també mostra que sempre hi ha un espai perquè l'ésser humà modifiqui el curs de les coses i es comprometi per millorar als qui ho envolten.

Funciona més com a denúncia o com a símptoma?

JC: Funciona més com a símptoma, en el sentit que proporciona un material molt útil perquè cadascun realitzi un judici crític sobre la societat en què vivim i el tipus d'organitzacions polítiques, econòmiques o laborals que estem creant.

Són les sèries de televisió un dels millors mitjans per comprendre els corrents profunds de la societat moderna?

JC: Sens dubte, han sobrepassat ja al cinema com a productor d'imaginaris socials, i algunes d'elles estan aconseguint nivells altíssims de guió; en el cas de The Wire, el seu guió seria per al nostre món post-industrial el que representar qualsevol gran novel·la de Dickens per a l'incipient món industrial.