🎓 Monogràfic sobre els orígens de les universitats catalanes 

El 21 de novembre de l'any passat, la nostra universitat va ser seu del Fòrum Vives, que promou la Xarxa Vives d'universitats (Xarxa Vives). La trobada va tenir lloc en Bellesguard amb motiu de la presidència rotatòria de la Xarxa que ostentava en aquells dies la Universitat i exercia a través de la figura del rector, Rafael Rodríguez-Ponga.  

Fecha: dijous, 02 de juliol de 2020 a las 13:15h

Monogràfic sobre els orígens de les universitats catalanes 

El 21 de novembre de l'any passat, la nostra universitat va ser seu del Fòrum Vives, que promou la Xarxa Vives d'universitats. La trobada es va fer a Bellesguard amb motiu de la presidència rotatòria de la Xarxa, que requeia en aquell moment en la Universitat i s'exercia a través de la figura del rector, Rafael Rodríguez-Ponga.  

En el marc del Fòrum, es van celebrar unes jornades organitzades per la nostra Càtedra Rei Martí l'Humà, Comte de Barcelona, coordinades per la seva directora, la doctora i professora d'Història Rosa Maria Alabrús. El tema d'aquestes jornades eren els orígens i la trajectòria de les universitats de tradició històrica catalana.

En aquesta línia, la revista Scripta. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna acaba de publicar un monogràfic (vol. 15, 2020) que recull totes les ponències que es van presentar aquest mateix dia. La publicació és de reconegut prestigi científic en l'àrea d'humanitats (SCOPUS).  

Després de la presentació inicial de la Dra. Alabrús es recullen els textos de diversos càrrecs de diferents universitats sobre les seves pròpies institucions universitàries com el del vicerector de la Universitat de Lleida, Josep Busqueta; el del catedràtic de la Universitat de Girona Xavier Torras; el del doctor per la Universitat Autònoma de Barcelona Antonio Fernández Luzón; el del catedràtic de la Universitat de les Illes Balears Josep Juan Vidal, i el de la catedràtica de la Universitat de València Amparo Felipo.

També, es recullen els textos del doctor per la Universitat Autònoma de Barcelona Enric Querol sobre la Universitat de Tortosa; de la investigadora de la Universitat de Càller Eleanora Todde sobre les universitats sardes, i del catedràtic de la Universitat de Barcelona Joaquín Prats sobre la Universitat de Cervera.  

En el mateix monogràfic, la Dra. Alabrús incorpora també un article sobre el final de la Universitat de Barcelona i una anàlisi comparativa entre la universitat oficial cerverina, l'Acadèmia de Bones Lletres i l'Acadèmia de Sant Tomàs de Barcelona

Els textos inserits en la revista permeten l'estudi dels contrastos entre les universitats de l'àmbit català del passat i del present i aporten visions de gran interès en l'àmbit del dret, de l'educació i de la cultura. A través de les activitats de la càtedra es pretén dur a terme la tasca d'innovació i transferència cultural que ens demana la societat del nostre temps.

Monogràfic sobre els orígens de les universitats catalanes