馃帗 La nit de Sant Joan en simetria amb el Nadal聽

En uns dies, les fogueres de Sant Joan tornaran a encendre's, encara que amb algunes restriccions, i les primeres hores del dia 24 de juny seran festives i sorolloses. Aix铆 s'ha celebrat la festivitat dedicada a Sant Joan Baptista des de fa anys, quan era el festeig del solstici d'estiu.聽

Fecha: dilluns, 22 de juny de 2020 a las 14:00h

La nit de Sant Joan, en simetria amb el Nadal聽

D'aqu铆 a uns dies les fogueres de Sant Joan tornaran a encendre's, encara que amb algunes restriccions, i les primeres hores del dia 24 de juny seran festives i sorolloses. Aix铆 s'ha celebrat la festivitat dedicada a sant Joan Baptista des de fa anys, quan era el festeig del solstici d'estiu. 

El professor de la nostra universitat Emili Boronat explica que en l'origen pag脿 es tractava d'una festivitat 鈥渞elacionada amb la terra, els cicles de les estacions i les collites. Era una celebraci贸 de la vida鈥. D'aqu铆 ve que coincid铆s amb la data amb m茅s hores de llum del sol, que era 鈥渓'astre de la vida鈥. D'aquesta manera es manifestava 鈥渢ota l'脿nsia de vida que inicia el cicle de l'estiu鈥.

En aquesta mateixa l铆nia, la tradici贸 cristiana, prossegueix Boronat, adopta aquest esperit i el condueix cap a l'鈥渆xaltaci贸 de la font de la vida, que 茅s Crist鈥. El cristianisme aprecia una 鈥渓lavor de veritat鈥 en les inclinacions religioses de les civilitzacions antigues, i per aix貌 han sobreviscut tots els elements de la festa pagana. Entre els quals, principalment, el foc: 鈥淓l foc significa el desig de fer prevaler tot all貌 que 茅s vida鈥. El professor afegeix que la vida est脿 representada pel dia, i el foc 茅s la manera 鈥渄e fer present durant la nit la for莽a del foc solar鈥. L'objectiu 茅s 鈥渇er que el dia venci la nit鈥 i per aix貌 per Sant Joan les fogueres han de donar llum durant tota la nit i a l'alba de l'endem脿 tothom ha d'estar despert.鈥 

La versi贸 pagana i la cristiana tamb茅 comparteixen l'esperit de renovaci贸, ja que l'arribada de l'estiu implica la renovaci贸 de la naturalesa. 鈥淓s recollia tot el vell i caduc per tirar-ho al foc; aix铆 com mor l'hivern, tamb茅 es cremen les coses velles鈥. En aquest sentit, 茅s el mateix missatge de renovaci贸 que cont茅 鈥渓'anunci del Messies鈥, i l'encarregat de transmetre aquesta not铆cia va ser sant Joan el Baptista, apunta Boronat.

Simetria amb el Nadal  

La import脿ncia de la festivitat del Baptista que el cristianisme concedeix deriva de la transcend猫ncia d'aquest anunci, cosa que explica, tamb茅, la ubicaci贸 en el calendari, en qu猫 guarda una simetria perfecta amb el naixement de Jes煤s: 鈥淪ant Joan 茅s el precursor, el que anuncia que aquell que es disposa a batejar 茅s el Messies鈥. I, com a precursor que 茅s, 鈥渘eix abans鈥, 茅s a dir, sis mesos abans: 鈥淪i dividim l'any en dues meitats de sis mesos, veiem que un naixement, el de Jes煤s, coincideix amb el solstici d'hivern i, si mirem el del Baptista, coincideix que amb el solstici d'estiu鈥.鈥 

Per aquestes raons, des de molt aviat la festa lit煤rgica de Sant Joan Baptista s'estableix en el calendari cristi脿. La seva inclusi贸 com a festivitat va ser 鈥減r脿cticament al mateix temps que la Pasqua i el Nadal. Al marge d'aquestes dues festes, el naixement de sant Joan el Baptista va ser el primer que va adquirir un car脿cter solemne鈥, afegeix Boronat.

Les restriccions a Barcelona 

La celebraci贸 de Sant Joan est脿 llargament documentada a la ciutat de Barcelona. Els testimoniatges de la festa a la Ciutat Comtal es remunten al segle XV, amb documents en els quals ja es descriu la utilitzaci贸 de la p贸lvora i els petards. Igualment, les restriccions no s贸n exclusives d'aquest at铆pic 2020. Es coneixen decrets del Consell de Cent del segle XVI 鈥減er impedir que les fogueres tinguessin lloc dins de la ciutat鈥. 

No obstant aix貌, com s'ha dit, el festeig est脿 simb貌licament lligat al camp, al m贸n rural, a una societat que balla i celebra abans d'escometre les tasques agr脿ries m茅s dures: la collita, la verema o la sega. D'aquest origen agrari ve el costum de recollir, pels volts de Sant Joan, les herbes arom脿tiques: 鈥淭ots sabem que hi ha molt pocs dies per agafar la til路la, perqu猫 la flor del til路ler es tanca i ja no serveix per fer la infusi贸鈥.

La nit de Sant Joan, en simetria amb el Nadal聽