🎓 Un nou edifici per celebrar el 50 aniversari | [current-page:pager]UAO CEU

La Universitat ha celebrat l'acte d'inauguració de l'ampliació del seu Campus de Bellesguard. S'ha inaugurat oficialment un nou edifici i els nous espais del seu jardí.

Fecha: dilluns, 09 de d'octubre de 2023 a las 21:00h

Un nou edifici per celebrar el 50 aniversari

La Universitat ha celebrat l'acte d'inauguració de l'ampliació del seu Campus de Bellesguard. S'ha inaugurat oficialment un nou edifici i els nous espais del seu jardí.

En l'acte, han participat l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, el conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal, el president de l'Associació Catòlica de Propagandistes, del grup educatiu CEU i gran canceller de la Universitat, Alfonso Bullón de Mendoza, i el rector, Rafael Rodríguez-Ponga. També hi han assistit l'alcalde de Vic, Albert Castells, la tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Maria Eugenia Gay, i el director general del grup educatiu CEU, Javier Tello

L'alcalde Collboni ha mostrat la seva satisfacció per les noves instal·lacions, ja que s'alineen amb un dels objectius principals que ha de tindre una ciutat com Barcelona: "atraure, generar i retenir talent". També ha animat que la nostra universitat sigui un agent de "transferència del coneixement".

En semblant línia, el conseller Nadal s'ha mostrat confiat que les noves instal·lacions no sols representaran una millora per a la universitat, sinó que "seran bones per a la ciutat en conjunt".

El rector, Rafael Rodríguez-Ponga, ha qualificat el dia d'"històric" i ha reafirmat la vocació de "servei a la societat catalana" de la institució que dirigeix. Igualment, el gran canceller, Alfonso Bullón de Mendoza, ha manifestat la "gran satisfacció que representa per al CEU estar a Catalunya", en al·lusió als 50 anys de la creació d'Abat Oliba i, per tant, de la presència del CEU a Barcelona.

El nou edifici és una estructura de sis plantes (tres subterrànies i tres sobre superfície). Acull aules, sales de treball i estudi i oficines. En conjunt ofereix a la UAO CEU 5.000 metres quadrats de nova superfície. És un projecte de Llongueres Clotet, Buro 4 i Gabriel Verd. 

Juntament amb l'obra del nou edifici, s'ha procedit a la renovació i reordenació del jardí. En el context d'aquests treballs, es van trobar en el flanc oest del Campus unes restes medievals. Els estudis arqueològics realitzats apunten al fet que els murs que han quedat al descobert corresponen a dependències de la residència que el rei Martí l'Humà va utilitzar entre els anys 1408 i 1410.

En efecte, es tenia constància documental que aquest sobirà havia establert la seva cort en Bellesguard durant aqueixes dates i les troballes han proporcionat l'evidència material que ho confirma. Les restes trobades han sigut conservats i integrats en el nou jardí, on queden a la vista.

50 aniversari amb la mirada posada en el projecte Salut

Es dóna la circumstància que la inauguració ha coincidit amb el dia en què la Universitat celebrava la solemne obertura del curs 2023-24. Un curs molt significatiu, ja que és el del 50 aniversari de la creació d’Abat Oliba com a institució universitària (el decret de creació va ser publicat el 5 d'octubre de 1973).

La cerimònia d'inauguració també ha comptat amb la participació del conseller Nadal, així com de Bullón Mendoza i Rodríguez-Ponga. La lliçó magistral ha estat pronunciada pel degà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida, Arcadi Gual.

L'elecció de Gual com a ponent tenia molt a veure amb el "projecte Salut" que la Universitat ha posat en marxa, i que té a la "Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida com a mascaró de proa". En efecte, el mateix Gual, després de desplegar les bases en les quals històricament s'ha fundat la relació metge-pacient, ha al·ludit directament a la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida. "La feina que s'emprendrà des d'aquesta facultat estarà lligada al benestar de la nostra societat, dels nostres ciutadans i, en particular, dels nostres pacients".

Sobre la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida també ha reflexionat el conseller Nadal en el discurs amb què ha donat per inaugurat el curs acadèmic. "Hem de treballar junts per a un projecte que es materialitzi, que progressi i que asseguri que, des de la vostra especificitat fundacional, la vostra facultat contribueixi decisivament a incrementar el nombre de graduats en Medicina que encara ens falten".

Amb l'acte d'obertura de curs, arranquen les celebracions del cinquantenari de la nostra universitat, cosa que significa mig segle de presència del grup educatiu CEU a la ciutat de Barcelona. En les primeres dècades, va funcionar com a centre adscrit, i, des de 2003, en qualitat d'universitat privada.

Per commemorar l'efemèride, hi ha previst un programa d'activitats que es distribuiran al llarg del curs. Inclou la publicació d'un llibre, una exposició, concerts i altres activitats lúdiques i culturals.

Abans de l'acte d'inauguració, s'ha celebrat una missa, que serà presidida per bisbe auxiliar de Barcelona, Xavier Vilanova. La coral universitària ha posat la nota musical tan a la cerimònia religiosa com a l’acte acadèmic. 

Un nou edifici per celebrar el 50 aniversari