🎓 Periodisme per reconstruir la història d'un naufragi

La directora adjunta del diari de La Vanguardia, María Dolores García, ha mantingut una trobada amb estudiants de Periodisme i Dret de la Universitat per comentar les claus interpretatives del seu llibre El Naufragi.

Fecha: dimarts, 20 de de novembre de 2018 a las 15:15h

Periodisme per reconstruir la història d'un naufragi

La directora adjunta del diari de La Vanguardia, María Dolores García, ha mantingut una trobada amb estudiants de Periodisme i Dret de la Universitat per comentar les claus interpretatives del seu llibre El Naufragi. L'obra presenta un relat format a partir de la "reconstrucció" de multitud de fets significatius succeïts a Catalunya entre 2012 i 2017, que van desembocar a la declaració d'independència frustrada d'octubre de l'any passat i els consegüents processos judicials.

Un exercici que traspua periodisme, atès que "reconstruir" els fets per explicar la realitat és l'essència de l'informador, ha explicat l'autora. "M'interessaven les bambolines del procés, aquestes reunions que es feien en reservats de restaurants o en cases particulars". Respecte a l'elecció del títol, és una referència a la metàfora marinera del viatge a Ítaca amb la qual Artur Mas va començar a referir-se a la independència.

Bola de neu i bombolles

La narració es localitza en els cinc anys transcorreguts des de la primera manifestació massiva amb un missatge obertament independentista fins als successos d'octubre de 2017. Un lustre de bola de neu i bombolles, de problemes que s'agreujaven a cada pas que es donava i d'incomunicació creixent entre les parts.

Per a aquesta periodista, la imatge que explicaria els últims anys de política catalana seria la d'una "bola de neu", que es feia més gran i adquiria major velocitat a mesura que els polítics "s'anaven tancant portes, deixant així menys marge per rectificar".

També ha parlat de bombolles, càpsules en les quals s'han tancat dirigents, periodistes i ciutadans. "Cadascuna de les parts viu en la seva pròpia bombolla informativa. Estem en un moment de radicalització de les opinions polítiques i serà difícil buscar un denominador comú. A la premsa li passa el mateix", ha observat.

D'igual manera, també pot parlar-se de bombolles d'incomunicació entre l'esfera privada i la pública. "Hi ha hagut una gran diferència entre el que els polítics em reconeixien en públic i el que acabaven dient en els mítings".

En aquest afany d'encaixar peces aparentment divergents per donar lloc a un relat complet de què ha succeït a Catalunya, l'autora troba a faltar dues aportacions fonamentals. "Encara falta la versió de Carles Puigdemont sobre el que va succeir a l'octubre i tampoc tenim la de Rajoy".

Escenari complicat i incert

En el torn de preguntes, els estudiants han preguntat a María Dolores García sobre possibles solucions a la situació catalana. A parer seu, una de les grans complicacions en la cerca d'una sortida radica en la dificultat que tindrien els governs, català i espanyol, d'explicar un acord a l'opinió pública. Tot queda a costa de factors incerts, com el calendari electoral de 2019. Començant per les municipals, "perquè a l'independentisme li seria molt difícil sostenir la reivindicació si no controlessin Barcelona i la seva àrea metropolitana".

La sotsdirectora de La Vanguardia ha al·ludit a la possibilitat que es formi un govern d'esquerres a l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el Govern de l'Estat. En aquest cas "hi hauria tres governs importants del mateix color", la qual cosa podria dibuixar un escenari diferent.

Han conduït el col·loqui el director del grau en Periodisme, Manel Domínguez, i el professor Àlex Salmon.

 

Periodisme per reconstruir la història d'un naufragi