🎓 Les preguntes del mestre indueixen respostes

Ha finalitzat el cicle de conferències ‘Paraules de mestre’ organitzat pel Departament d’Educació de la nostra universitat

Fecha: divendres, 25 de de maig de 2018 a las 17:15h

Les preguntes del mestre indueixen respostes

Ha finalitzat el cicle de conferències ‘Paraules de mestre’ organitzat pel Departament d’Educació de la nostra universitat. Un seminari orientat que a que els alumnes puguin conèixer en primera persona l’experiència de diversos mestres. L’encarregat de tancar aquest cicle ha estat el professor i catedràtic d’història de l’educació de la Universitat de Barcelona, Conrad Vilanou.

El director dels graus d'Educació, Mariano Bartóli, ha introduït aquesta última sessió i ha presentat al convidat com un ‘mestre de veritat’. I desarmant aquesta frase ha començat la seva lliçó Vilanou, que no es considera “un mestre de veritat, sinó que són els poetes els que diuen la veritat i no menteixen”. Prenent com a base del seu discurs aquesta negació, ha començat la seva lliçó magistral.

Una sessió molt participativa amb els alumnes que ell mateix ha definit com a “ensenyament a la socràtica, on el mestre pregunta i respon a l'alumne”. Un estil d'ensenyar i aprendre a través de la veritat, segons l'enteniment de la veritat “com a diàleg”. A partir d'aquí, ha entrat en la matèria de la seva conferència sobre l'esport dins de l'àmbit de l'educació. A través d'un viatge des de l'origen de l'esport romà, passant per la gimnàstica grega on es crea la moral agonística, fins a l'educació física com a concepte modern que es va instaurar en 1762.

“L'esport és un fenomen de la tradició grega que s'ha pervertit durant la història”, ha explicat; “a causa de la professionalització, l'esport es converteix en un espectacle romà (circ)”. Aquesta “barbàrie decadent” es perllonga fins a la modernitat, concretament en els primers Jocs Olímpics de 1896 a Atenes. A partir d'aquest moment, es recupera el concepte d'Educació Física amb l'objectiu d'enfortir a la joventut. Així i tot, no és fins al segle XIX quan s'introdueix en els col·legis, quan a Anglaterra introdueixen l'educació física col·legial.

Amb aquesta xerrada es tanca un cicle pel qual han passat el mestre i director executiu de la consultoria educativa Magistra, Lluís Ignasi Bonastre; la mestra Mireia de Casacuberta i aquest últim convidat, el mestre i catedràtic d'història de l'educació de la UB, Conrad Vilanou.

Les preguntes del mestre indueixen respostes