🎓 Proposta didàctica basada en Les Cròniques de Narnia

La doctora i professora dels graus d'Educació Cintia Carreira s'ha doctorat a la Universitat amb la tesi. I ho ha fet amb Les Cròniques de Narnia, de C.S. Lewis com a rerefons d'una proposta didàctica per a la formació de trets del caràcter en Educació Primària.

Fecha: dijous, 13 de juny de 2019 a las 16:00h

Proposta didàctica basada en 'Les cròniques de Nàrnia'

La professora dels graus d'Educació Cintia Carreira s'ha doctorat a la Universitat. I ho ha fet amb Les cròniques de Nàrnia, de C.S. Lewis, com a rerefons d'una proposta didàctica per a la formació de trets del caràcter en educació primària. Carreira formula una proposta d'educació del caràcter a través de models literaris, una fórmula inexplorada fins ara dins del context hispanoparlant.

A la tesi, els mestres poden trobar-hi tot el que els cal per desenvolupar un programa literari d'educació en virtuts com el lideratge, el civisme, la temprança, la curiositat, el gust pel coneixement, el coratge, la perseverança, l'amistat, l'espiritualitat, el perdó o el gust per la bellesa, entre d'altres.

La metodologia que planteja s'estructura en tres fases: activitats de prelectura, lectura dels fragments i activitats de postlectura. Aquesta última és en la que més es treballa el foment de trets positius del caràcter.

I és que, en general, el relat fantàstic té aquesta qualitat educativa, precisament perquè ofereix models de conducta. L'estructura de les històries reflecteix "un viatge físic que és extrapolable al viatge intern de perfeccionament interior".

Però Carreira adverteix que "els nens, o no llegeixen, o llegeixen coses que no tenen valors absoluts. Els falten referents literaris complexos, se'ls ofereixen personatges plans".

La tesi, titulada La formació del caràcter a través de la literatura. Una proposta didàctica per a educació primària basada en Les cròniques de Narnia, de C.S. Lewis, i dirigida pel professor del Departament d'Educació i Humanitats de la Universitat, Miguel Ángel Belmonte, i pel director d'aquest departament, Marcin Kazmierczak, ha estat qualificada amb cum laude i té menció internacional.

A més, es tracta de la primera tesi de la nostra universitat que es defensa en el marc de l'Escola Internacional de Doctorat del CEU (CEINDO).

 

Proposta didàctica basada en 'Les cròniques de Nàrnia'