🎓 Psykhé afronta el perdó com una forma de resiliència

El que el grup Psykhé ha fet durant aquests mesos és contemplar la realitat del perdó des de l'òptica d'un tema que feia temps que treballava: la resiliència

Fecha: dijous, 01 de de març de 2018 a las 19:45h

Psykhé afronta el perdó com una forma de resiliència

Aquest curs, quan al setembre el grup Psykhé va reprendre la seva activitat, ho va fer amb un impuls extraordinari. En la motxilla d'alguns dels membres d'aquest fòrum d'estudiants de Psicologia encara se sentia el pes de les experiències acumulades a l'agost durant la seva participació en l'últim ple del Parlament Universal de la Joventut (PUJ), celebrat a Pequín.

Al llarg d'aquells dies estiuencs a la capital de Xina, els joves van tractar el tema del perdó, i van parlar que urgeix restaurar la lògica del perdó en una societat en què les relacions que ens fan humans s'han vist danyades. Així s'explica en la primera part del manifest amb el qual el va concloure el PUJ 2017, en la redacció del qual van col·laborar activament els estudiants de la nostra universitat que estaven presents.

El que el grup Psykhé ha fet durant aquests mesos és contemplar la realitat del perdó des de l'òptica d'un tema que feia temps que treballava: la resiliència. Com assenyala Joaquín Pardo, estudiant de Psicologia i membre de Psykhé, "el perdó és una forma de resiliència". Segons explica, perdonar implica "reconèixer que t'has equivocat", la qual cosa, en el fons, connecta amb la capacitat de l'ésser humà de "treure quelcom de positiu de les situacions adverses i aprendre d'això".

Demanar perdó i saber perdonar, dues cares de la mateixa moneda en les quals incideix el grup Psykhè en les seves reunions setmanals. La constitució d'aquest grup parteix d'una rebel·lió contra un reduccionisme molt estès en la Psicologia moderna, segons el qual només atén els aspectes negatius de l'ésser humà. L'estudi de la resiliència permet desmentir aquest prejudici fragmentari i contemplar a l'ésser humà en la seva integritat. "La resiliència ens permet conèixer un gran món de possibilitats existents en tota persona", s'afirma en el document Què ha estat para nosaltres Psykhé?

La resiliència neix de la humilitat

Afirmen els participants en aquesta experiència que la immersió al món de la resiliència els ha permès, fins i tot, "retrocedir en moments de la nostra vida i trobar-li un sentit a aquestes experiències". No en va, una de les lectures que han compartit durant el primer semestre ha estat la de L'home a la cerca de sentit, de Viktor Frankl.

Alhora, la resiliència desvela que feblesa i fortalesa no tenen per què ser fets contraposats. "Ens ha donat l'oportunitat de ser una mica més humils i reconèixer que tots podem estar tristos, que no som perfectes, que necessitem l'ajuda dels altres. I, així, acceptar el dolent, no com a tal, sinó perquè pot ser font de creixement personal, fins i tot ens permet arribar a una pau interior", s'argumenta en el citat document.

Com en anys anteriors, el recorregut de reunions, estudis i lectures de Psykhé desembocarà en la celebració d'una jornada. En ella, està prevista la celebració d'un col·loqui amb Laia Mestres, autora del llibre Infinites possibilitats. L'educació emocional com a motor del canvi educatiu.

Psykhé afronta el perdó com una forma de resiliència