🎓 El públic es reconcilia amb el Periodisme

Així ho considera el director del diari El Mundo, Francisco Rosell, que ha mantingut una trobada amb estudiants de Periodisme i Dret de la Universitat

Fecha: dimecres, 25 de d'abril de 2018 a las 12:00h

El públic es reconcilia amb el Periodisme

Les notícies falses, la desinformació que propaguen les xarxes socials o l'escàs valor que se li concedeix a la propietat intel·lectual en les plataformes digitals, totes elles són circumstàncies que, objectivament, degraden l'ofici de periodista però que, paradoxalment, ho estan conduint cap a una "revitalització". Així ho considera el director del diari El Mundo, Francisco Rosell, que ha mantingut una trobada amb estudiants de Periodisme i Dret de la Universitat.

La resposta del públic nord-americà davant la proliferació de les "fake news" és reveladora del renaixement a què es refereix Rosell. Els lectors estaven necessitats de referències fiables i el periodisme ha tornat a posar l'accent en allò que li és propi: "contrastar i investigar la informació". Així, "els lectors estan tornant als periòdics, la qual cosa millora el compte de resultats dels mitjans i permet contractar més periodistes".

L'exposició de Rosell ha seguit la lògica de mostrar tendències preocupants i el seu revers esperançador. Adverteix que les xarxes socials "han empobrit la conversa democràtica" perquè fa que la gent "es divideixi en blocs", però al mateix temps entrelluca una "reconciliació del públic amb el periodisme". Reconeix que oferir els contesos gratuïtament en internet va produir una "devaluació" del periodisme, per després celebrar que en els últims temps les notícies més llegides a la web siguin "les d'alt valor informatiu".

Respecte al model de negoci digital, Rosell s'ha mostrat ferm defensor del "cobrament per continguts". "És la garantia d'un millor Periodisme", ja que fer veritable periodisme de recerca requereix temps i té costos.

Resistència, flexibilitat i sang freda

Al llarg del col·loqui, Rosell ha subratllat en repetides ocasions el paper imprescindible que juga el periodisme en el si de societats democràtiques. "La garantia de les institucions passa per un periodisme que faci la seva funció. Democràcia és 'un home, un vot i un periòdic". Un compromís institucional que no és incompatible amb la publicació de notícies comprometedores per a les autoritats. "No és El Mundo el que desestabilitza les institucions, sinó que ho fa el comportament de les persones que les ocupen", ha assenyalat.

També ha tingut temps per analitzar la funció que exerceix el director d'un diari com El Mundo. El director "ha de servir de paraigües de les pressions perquè els redactors puguin treballar lliurement". A aquesta capacitat per conviure amb la pressió cal afegir estar "preparat per l'inesperat, que és el que succeeix cada dia". El tercer ingredient seria la "sang freda, per no deixar-se portar per la primera impressió".

La conferència de Rosell s'ha produït en el marc de l'assignatura de Redacció Periodística del grau en Periodisme, que imparteixen els professors Álex Sàlmon i Juan Carlos Valero.

El públic es reconcilia amb el Periodisme